ΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

17/12/2008: Υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων και της κατοχύρωσης των 48 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στην Ολομέλεια του ΕΚ εγκρίθηκαν οι τροπολογίες της Επιτροπής Απασχόλησης, που προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, προωθούν τον καλύτερο συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και προάγουν την κοινωνική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα πρόταση:

  • Το 48ωρο ως μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας παραμένει αμετάβλητο. Όσες χώρες χρησιμοποιούν τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt-out) οφείλουν να την καταργήσουν εντός 3 ετών. Κατά τη μεταβατική περίοδο, συμβάσεις που θα υπερβαίνουν το 48ωρο, δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τους 6 μήνες.
  • Ο χρόνος ετοιμότητας θεωρείται χρόνος εργασίας, βάσει συλλογικών συμβάσεων.
  • Σε περίπτωση πολλαπλών συμβάσεων, αθροίζεται ο χρόνος εργασίας.
  • Υποχρεωτική αντισταθμιστική ανάπαυση χορηγείται σε εργαζομένους που δεν έκαναν χρήση της ελάχιστης ημερήσιας ή εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης.

Η τοποθέτηση του Ευρωκοινοβουλίου στην Κοινή Θέση του Συμβουλίου συμπίπτει με τη θέση του ελληνικού Υπουργείου Απασχόλησης. Η Ελλάδα δεν υποστήριξε τον συμβιβασμό του Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2008 στο Συμβούλιο γιατί ουδέποτε έκανε χρήση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης από τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών που προβλέπεται από την ισχύουσα Οδηγία.

"Η απόσταση που χωρίζει τη δεύτερη ανάγνωση του Κοινοβουλίου από τις θέσεις του Συμβουλίου απαιτεί γενναίο συμβιβασμό εκ μέρους του τελευταίου. Η σημαντική εξέλιξη για τους έλληνες εργαζομένους είναι ότι δεν κινδυνεύουν από καμιά αλλαγή. Με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κοινωνικό διάλογο, μέσω της διαβούλευσης και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, προωθείται η ποιότητα στην εργασία και η παράλληλη εξυπηρέτηση επαγγελματικών, οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών. Παράλληλα, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι, κατά κοινή συνείδηση, η μόνη απάντηση στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης", δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447,
e-mail: marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: