10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


02/12/2008: Την 27/11/08 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, κήρυξε την έναρξη του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας Αγροτικής Οικονομίας, με θέμα: "Ανταγωνιστικότητα - Περιβάλλον - Ποιότητα Ζωής και Αγροτική Ανάπτυξη" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Σε 16 συνεδρίες παρουσιάστηκε ευρύ φάσμα επιστημονικών ανακοινώσεων και παρουσιάσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο την ανάδειξη του αγροτικού τομέα.

Προσκεκλημένη κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του γυναικείου πληθυσμού στην προώθηση του ευρωπαϊκού αγροτικού μοντέλου και στη συμβολή των γυναικών στη συνολική παραγωγή και στην πολυδιάστατη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι στις ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες υπάρχει μέριμνα για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας των αγροτικών περιοχών.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξήρε την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών από μέρους των αγροτισσών και σε μη παραδοσιακούς τομείς απασχόλησης, την καταξίωσή τους, καθώς και την ενσωμάτωση δραστηριοτήτων, πλούσιων σε πολιτιστικά στοιχεία, στην καθημερινή ζωή και εργασία.

Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή προσπάθεια των ευρωπαϊκών οργάνων και εθνικών αρχών, αλλά και τοπικών φορέων, με τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας, για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Ευρώπης και την ενίσχυση της γεωγραφικής, της οικονομικής και της κοινωνικής συνοχής, και τόνισε τις ευρωπαϊκές δράσεις:

  • Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας των γυναικών και του ποσοστού απασχόλησής τους στην ευρύτερη αγροτική οικονομία,
  • Ενθάρρυνση δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων που σχετίζονται με αγροτικές δραστηριότητες και τοπικές υπηρεσίες,
  • Αναζωογόνηση των χωριών με τη δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων, υποστήριξη επενδύσεων στην αγροτική κληρονομιά
  • Ενθάρρυνση της υιοθέτησης και διάδοσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας,
  • Ανάπτυξη καινοτόμου χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • Αναβάθμιση των τοπικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της τα προγράμματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του πληθυσμού και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών.

Με την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, προβλέπονται δράσεις για την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της εισόδου της γυναίκας στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, μέσω πρωτοβουλιών στους τομείς του τουρισμού, της οικοτεχνίας και των υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές.

Οι δράσεις για τη γυναίκα, με τη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αξιοποιήσουν τα πολύτιμα αποτελέσματα των προγραμμάτων Leader και θα συντελέσουν σε συνδυασμένες συνολικές δράσεις ανάπτυξης με μέριμνα για την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, τηλ. 003222847447. e-mail: marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: