ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

27/11/2008: Μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από τις πληροφορίες που παρείχε η Ευρ.Επιτροπή στην ευρωβουλευτή Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόσβασης εργοδοτών και εργαζομένων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των εργασιών βελτίωσης του συστήματος.

Ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις παρουσίασε τις νέες δυνατότητες του Δικτύου:

Δεκαπέντε χρόνια EURES

Το δίκτυο συνεργασίας των ευρωπαϊκών υπηρεσιών απασχόλησης (EURES) που λειτουργεί από το 1994, συστάθηκε το 1993 από την Επιτροπή και τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) (27 κράτη μέλη της ΕΕ, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) μαζί με τους οργανισμούς-εταίρους και τη συνεργασία της Ελβετίας.


Μέσω δραστηριοτήτων κατάρτισης του προσωπικού και επικοινωνίας μεταξύ των εταίρων εκτελούνται συνεχώς εργασίες για την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Σκοπός του EURES είναι να παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες πρόσληψης/τοποθέτησης (συνδυασμός προσφοράς και ζήτησης εργασίας) στους εργαζομένους, τους εργοδότες και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να επωφεληθεί από το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.


Στις διασυνοριακές περιφέρειες της Ευρώπης, το EURES ενημερώνει εργαζομένους και εργοδότες βοηθώντας τους να λύσουν προβλήματα κάθε είδους κατά τη διασυνοριακή τους μετακίνηση. Υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 20 διασυνοριακές συμπράξεις EURES, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερες από 13 χώρες από όλη την Ευρώπη[1].

EURES: Δημοφιλής δικτυακός τόπος για εργαζομένους και εργοδότες

Το EURES είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον δημοφιλείς δικτυακούς τόπους της Ευρ.Επιτροπής και προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης σε 1 εκ. θέσεις εργασίας, 300.000 βιογραφικά σημειώματα (CV) και 11 000 εγγεγραμμένους εργοδότες.

Οι επισκέπτες σε μηνιαία βάση αυξάνονται από έτος σε έτος (250 000 το 2003, 500 000 το 2005 και 1εκ. το 2007).

Προσωπικοί σύμβουλοι και ενημερωτικές εκδηλώσεις

Καθημερινά 700 σύμβουλοι έρχονται σε επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία και με εργοδότες από όλη την Ευρώπη. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 πραγματοποιήθηκαν 102 790 συναντήσεις. Από το δίκτυο EURES διοργανώθηκαν επίσης πολλές επαγγελματικές εκθέσεις, εργαστήρια και συναφείς εκδηλώσεις για την προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας. Από το 2006, κάθε φθινόπωρο πραγματοποιείται η εκδήλωση για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας (European Job Days). Για το 2008 προγραμματίστηκαν περισσότερες από 500 εκδηλώσεις σε 200 περίπου χώρους.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση επισήμανε σημεία που χρειάζονται βελτιώσεις στην ενημέρωση για το δίκτυο και για τα οφέλη της κινητικότητας γενικά.

Το 2009 η Επιτροπή θα διενεργήσει εξωτερική αξιολόγηση και θα υποβάλει έκθεση στο Ευρ.Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με την υλοποίηση του EURES,.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε τη σημασία διάδοσης των δυνατοτήτων του EURES σε φορείς και ιδιώτες προκειμένου να επιτευχθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας και να μειωθεί η ανεργία με παράλληλη αξιοποίηση των προσόντων των εργαζομένων. "Το επίκαιρο παράδειγμα της μεγάλης έλλειψης μηχανικών τριτοβάθμιας εκαπίδευσης στη γερμανική αγορά εργασίας, και η αδυναμία κάλυψης των κενών από ευρωπαίους ενδιαφερόμενους είναι χαρακτηριστικό της δυσκολίας επικοινωνίας εργοδοτών και εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το EURES είναι μια λύση", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, τηλ. 003222847447. e-mail: marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: