«ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ Ε.Ε»: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.


24/10/2008: «Οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, μία χώρα με πολλούς αποδήμους σε κάθε γωνιά της γης είναι τεράστιες και πρέπει να μάθουμε να τις αξιοποιούμε» αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Θεόδωρος Κασσίμης στην ομιλία του, χθες το βράδυ, στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- Η Σημασία των Εξελίξεων και ο Ευρωπαίος Πολίτης».

Για όλους τους αποδήμους σήμερα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, το να είναι Έλληνες με ελληνικό διαβατήριο πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες για εξέλιξη σε όλους τους τομείς. Δυνατότητες που πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστές.

Για το λόγο αυτό βρίσκεται υπό διαμόρφωση η σκέψη της δημιουργίας μιας έκδοσης σε τρεις γλώσσες αρχικά που θα είναι αφιερωμένη στο απόδημο Έλληνα ως ευρωπαίο πολίτη. Κατά αυτό τον τρόπο θα γίνουν ευρύτερα γνωστές οι προοπτικές για σπουδές μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, για εργασία ακόμη και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επιχειρηματική δραστηριοποίηση και ευελιξία μετακινήσεων χωρίς ελέγχους.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κασσίμης, θεωρείται ως η ευρωπαϊκή χώρα με την καλύτερη οργάνωση στο σύστημα αποδήμων με αποτέλεσμα σήμερα 7 χώρες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να ζητούν τη συνεργασία μας για τη δικτύωση των δικών τους αποδήμων. Τα τελευταία χρόνια, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η χώρα μας και με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει έρθει πολύ πιο κοντά στον απόδημο ελληνισμό αλλά και έχει συμβάλει ώστε Έλληνες από κάθε γωνιά της γης να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

....

Στη σημασία που έχει η αποκαλούμενη «κινητικότητα» στην Ευρώπη - η οποία ταυτίζεται σήμερα με τη μετανάστευση- αναφέρθηκε στο συνέδριο η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Η σημαντική αριθμητικά αλλά και δυναμική παρουσία των Ελλήνων αποδήμων στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα στην Ευρώπη δίνει μεγάλες δυνατότητες σήμερα περισσότερο από ποτέ στη δράση και διάδραση των αποδήμων με την πατρίδα, τόνισε η κα Κασσιώτου.

Εκπαιδευτική πολιτική και οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική για τους αποδήμους από την πλευρά της Ελλάδας, όπως πρόσθεσε, μπορούν να βρουν νέο πρόσφορο έδαφος μέσω της ΕΕ καθώς η κινητικότητα, εσωτερική και γεωγραφική, είναι ένας βασικός στόχος στην Ευρώπη των 27 χωρών μελών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι Έλληνες απόδημοι της Ευρώπης θα μπορούν να εκμεταλλευτούν όλο και περισσότερο την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα ταυτόχρονα με τις ελληνικές καταβολές προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και της χώρας μας.

Κυρίως στο άμεσο μέλλον, καθώς στην Ευρώπη άρχισε να γίνεται περισσότερο αντιληπτό ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στους αποδήμους της κυρίως μετά την «Διακήρυξη των Αποδήμων» που υπέγραψαν οι Γάλλοι απόδημοι τον περασμένο Σεπτέμβρη πιέζοντας για μία ειδική ευρωπαϊκή πολιτική για τους απόδημους ευρωπαίους.

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=4104

Δεν υπάρχουν σχόλια: