ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

21/11/2008: Η διαδικασία εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον συντονισμό των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης προχωρεί με την έγκριση του Κανονισμού 883/2004. Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα εντός της Ευρώπης, διατηρώντας τα δικαιώματα και τις κοινωνικές αξιώσεις τους (υγειονομική περίθαλψη, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας). Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, απαιτείται υιοθέτηση νέου κανονισμού εφαρμογής (σε αντικατάσταση του Κανονισμού 574/72), του οποίου οι διατάξεις θα ενδυναμώνουν την συνεργασία μεταξύ των εθνικών οργάνων και θα βελτιώνουν τις μεθόδους ανταλλαγής δεδομένων.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατά την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο (20/11/08), παρουσιάζοντας τα ανωτέρω στοιχεία, ζήτησε από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γάλλο υπουργό, Jean-Pierre Jouyet, να προσδιορίσει το χρονικό σημείο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Ο Γάλλος υπουργός, τόνισε ότι το Συμβούλιο συμμερίζεται την αναγκαιότητα σύναψης συμφωνίας σχετικά με την πρόταση νέου Κανονισμού το συντομότερο δυνατό, ο οποίος θα καθορίζει τους όρους εφαρμογής του Κανονισμού 883/2004 για τον συντονισμό των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας.

"Πρέπει όμως να πληρωθούν οι όροι υιοθέτησης του αρχικού Κανονισμού ώστε να καταλήξουμε, εάν είναι δυνατόν έως τον Μάιο 2009, στην αναθεώρηση του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2006 αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης κατά τις διάφορες προεδρίες λόγω της ευρύτητας και του εξαιρετικά τεχνικού χαρακτήρα των διατάξεών της. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα από τη Γαλλική Προεδρία με την υιοθέτηση των τελευταίων θεμάτων:

α) επιδόματα σε περίπτωση ατυχήματος εν ώρα εργασίας,

β) επαγγελματικές ασθένειες, καθώς και

γ) επιδόματα θανάτου.

Το Ευρ. Κοινοβούλιο γνωμοδότησε σε πρώτη ανάγνωση τον Ιούλιο 2008.

Το Συμβούλιο χαίρει για την σύγκλιση απόψεων με το Κοινοβούλιο στα πλαίσια εποικοδομητικής συνεργασίας, με στόχο την προώθηση της κινητικότητας εντός της ΕΕ. Η Γαλλική Προεδρία θα ενεργήσει ώστε να υιοθετηθεί η κοινή θέση από το Συμβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου 2008", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

"Τα διοικητικά και νομικά εμπόδια ως προς την καταβολή των εισφορών, τη φορολόγηση, την εκπαίδευση υπαλλήλων κτλ. θα εξακολουθήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, να υφίστανται, ενώ η Επιτροπή εισάγει νέα πρόταση Οδηγίας 2008/414 για τα δικαιώματα των ασθενών σε διασυνοριακές υπηρεσίες, θέματα για τα οποία δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις ο Γάλλος υπουργός" δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: