ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ : ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

18/11/2008: Αμερόληπτη μισθολογική κλίμακα, αντικειμενικό καταμερισμό καθηκόντων και ισότητα μεταχείρισης από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να μην αδικούνται ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες, ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατά την συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων σχετικά με την "εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών μεταξύ εργαζομένων ανδρών και γυναικών" στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

"Οι διακρίσεις στις αμοιβές ανδρών και γυναικών είναι φαινόμενο σου συνεχίζει να υφίσταται στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας παρά την πρόβλεψη των Ευρωπαϊκών Συνθηκών (αρ. 141, παρ.1), τις αλλεπάλληλες Οδηγίες- με τελευταία την αναδιατύπωση της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης- και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Με μέσο όρο απόκλισης 15% υπέρ των ανδρών αλλά και τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών (Ελλάδα, 10%, Γερμανία 22%), οι γυναίκες "πληρώνουν" τα μεγάλα διαστήματα αδειών και ανεργίας και δεν τους δίνεται η δυνατότητα επανακατάρτισης για καλύτερη βαθμολογική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο.

Η τήρηση της νομοθεσίας από τους εργοδότες, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η εκ μέρους των γυναικών διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι αποφασιστικοί παράγοντες για την εξάλειψη της διαφοράς αμοιβών και συντάξεων μεταξύ ανδρών και γυναικών", ανέφερε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

"Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην δημιουργία αδικιών όσον αφορά τα εισοδήματα της γυναίκας είναι η φορολογία, καθώς και η μη δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων της γυναίκας στα ανήλικα τέκνα σε περίπτωση πρόωρου θανάτου. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να καταργούν κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών στα κράτη - μέλη", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Το ΕΚ υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την Έκθεση, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτόν τις εργαζόμενες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447,

e-mail: marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: