ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

16/11/2008: Απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής, κ. J. Barrot, στην ευρωβουλευτή.

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με τη λειτουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών σε ελληνικά νησιά, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έθεσε την εξής ερώτηση στην Επιτροπή: "Με ποια συγκεκριμένα μέτρα επιδοτούνται τα κέντρα υποδοχής παράνομα εισερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών στη Νότια Ευρώπη, δεδομένου ότι βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και το κόστος λειτουργίας τους δε μπορεί να επιβαρύνει μόνο το κράτος υποδοχής...".

Στην απάντησή της, η Ευρ.Επιτροπή αναφέρει ότι θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην πλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση, η Επιτροπή υπογραμμίζει την σημασία του ρόλου του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων υπό το γενικό πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών». Το Ταμείο αυτό θα συγχρηματοδοτήσει δράσεις που συνδέονται με την ανοικοδόμηση και την ανακαίνιση κέντρων υποδοχής. Θα ενισχύσει επίσης τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή των κοινών προδιαγραφών. Οι πόροι του Ταμείου κατανέμονται στα κράτη μέλη ανάλογα με τον επιμερισμό της επιβάρυνσής τους.

Από τη στιγμή που υπήκοοι τρίτων χωρών εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της ΕΕ και στη συνέχεια ζητούν άσυλο, θα γίνονται αποδέκτες πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες (ERF), το οποίο υποστηρίζει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες των κρατών μελών σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και εκτοπισθέντων και τις συνέπειες της υποδοχής αυτής. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους του ERF προκειμένου να ανοικοδομήσουν και να συντηρήσουν κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο, και να αναπτύξουν στα κέντρα αυτά διαφόρων ειδών δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 10 της οδηγίας 2003/9 του Συμβουλίου, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη παρέχουν στα ανήλικα τέκνα των αιτούντων άσυλο και στους ανηλίκους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπό προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους υπηκόους του κράτους μέλους υποδοχής, ενόσω δεν είναι εκτελεστό μέτρο απομάκρυνσης κατ' αυτών των ιδίων ή των γονέων τους. Η εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται στα κέντρα φιλοξενίας».

Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/9/ΕΚ έγινε με το Π.Δ. 220/2007.

http://ec.europa.eu/justice_home/project/erf/erf_el.htm

http://ec.europa.eu/justice_home/key_issues/refugee/refugee_1104_el.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: