ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ,ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

16/12/2008: " Κύριε Πρόεδρε, η μόνη εξυπηρέτηση που μας έδωσαν η κοινή θέση του Συμβουλίου και οι προσπάθειες της Γαλλικής Προεδρίας είναι ότι ξανασυζητούμε αυτό το πρόβλημα.

Μας έρχεται στο νου αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες το "Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι" του Καρόλου Ντίκενς. Και εκεί ο εργοδότης, σε μια συγκεκριμένη χώρα της Ευρώπης, δεν έδινε άδεια στον σκληρά εργαζόμενο. Σε αυτό, λοιπόν, το "Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι" θα θέλαμε να βάλουμε τέλος, ζητώντας την κατάργηση της αυτοεξαίρεσης από το 48ωρο έστω μετά από 3 χρόνια. Πρόκειται για διαφορετικές παραδόσεις στην αντιμετώπιση των εργαζομένων.

Χώρες όπως η Ελλάδα μειοψήφησαν· δεν υποστήριξαν το συμβιβασμό στο Συμβούλιο. Η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει την πάγια θέση των 48 ωρών και δεν θα ήθελε καμιά αλλαγή οργάνωσης του χρόνου εργασίας χωρίς διάλογο και συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων. Δεν θα θέλαμε να δούμε τη διαδήλωση ούτε των εργαζομένων ούτε των εργοδοτών στο Στρασβούργο, όπως υποστήριξαν συνάδελφοι. Θα θέλαμε να ισχύει ο κοινωνικός διάλογος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μια συνάδελφός μου αναφέρθηκε στο Μεσαίωνα. Στο Μεσαίωνα, όμως, ήταν σεβαστή η αργία της Κυριακής. Την Κυριακή δεν δούλευαν ούτε οι σκλάβοι, και σήμερα έχουμε βγάλει από την Οδηγία το ότι η Κυριακή πρέπει να θεωρείται αργία. Υπάρχουν σχετικές τροπολογίες και καλώ τους συναδέλφους να τις υποστηρίξουν, για να υπάρχει αυτό το στοιχείο ευρωπαϊκού πολιτισμού στην πρόταση του Κοινοβουλίου. Η θέση της Επιτροπής Απασχόλησης εύχομαι να υποστηριχθεί από όλους τους συναδέλφους. Βλέποντας τα κενά έδρανα, καταλαβαίνω ότι χρησιμοποιούν τον ανενεργό τους χρόνο αλλά αμείβονται για κανονικό χρόνο. Αύριο λοιπόν να κοπεί από την αμοιβή των συναδέλφων που υποστηρίζουν το χαρακτηρισμό του χρόνου εφημερίας / ετοιμότητας σε ενεργό και ανενεργό, το ποσοστό της απουσίας τους από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου! "

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447, e-mail: marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: