ΒΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ: ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

16/12/2008: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την Παράλληλη Βία, που οργανώθηκε από το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, υπό την αιγίδα του Δημάρχου, κ.Ν.Χιωτάκη.

Προσκεκλημένη η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσίασε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της βίας ενάντια στη γυναίκα και τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους αναπήρους και γενικά τα αδύναμα πρόσωπα.

"60 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όλοι οι άνθρωποι γενώνται ελεύθεροι και ίσοι σε δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Τα οριζόμενα από τη Διακήρυξη ισχύουν και για τους άνδρες και για τις γυναίκες και τα αδύναμα πρόσωπα. Ωστόσο, τα δικαιώματά των υφίστανται διακρίσεις και είναι εκτεθειμένοι στην βία, στην απαξίωση, στην φτώχεια. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των γυναικών και των δικαιωμάτων τους είναι καθημερινός και στα θεωρούμενα προηγμένα κράτη και στα αναπτυσσόμενα, πολύ περισσότερο όμως σε τόπους όπου υπάρχουν συγκρούσεις".

Η ΕΕ έχει προσανατολιστεί στη χάραξη κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση των θλιβερών φαινομένων βίας εις βάρος των γυναικών επιδοκιμάζοντας την Απόφαση του ΟΗΕ 1820 (Ιούνιος 2008) με τίτλο "Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια". Με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις δράσεις στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ, επιδιώκεται η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το Ταμείο Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γυναίκα (UNIFEM) συνεργάστηκε με τη Γαλλική Προεδρία για την προβολή των προβλημάτων της προστασίας και της ασφάλειας των γυναικών. Το πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2007-2013, με προϋπολογισμό 116,85 εκ. ευρώ στοχεύει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση όλων των μορφών βίας προκειμένου να επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της σωματικής και πνευματικής υγείας, της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής σε όλη την επικράτεια της Ένωσης. Επίσης, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο, τον Ιούνιο 2008, ολοκλήρωσε εκστρατεία για την καταπολέμηση της βίας, συμπεριλαμβανομένης και της οικογενειακής.

Η ΕΕ ετοιμάζει να υλοποιήσει σχέδιο δράσης και να θεσπίσει μετρήσιμους δείκτες για το συντονισμό όλων των πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447

Δεν υπάρχουν σχόλια: