ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟ 2010


30/06/2008: Tην ανακήρυξη του 2010 ως ευρωπαϊκού έτους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εγκρίνει η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με έκθεση της κ. Μαρίας ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ (ΝΔ). Παράλληλα, τονίζει ότι οι λιγότερο εύπορες περιφέρειες, οι περιοχές με μόνιμα διαρθρωτικά μειονεκτήματα, οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και τα νησιωτικά κράτη μέλη θα πρέπει να συγκαταλεχθούν μεταξύ των περιοχών που θα ευνοηθούν ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του 2010.Ενόψει της υιοθέτησης της έκθεσής της από την ολομέλεια η ευρωβουλευτής της NΔ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"H Απόφαση για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σηματοδοτεί μια νέα περίοδο αντιμετώπισης καταστάσεων που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εμποδίζουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Tο ΕK εκφράζει την ευχή να προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσεων σε Ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στις οποίες θα καλούνται να συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, MKO και οι ίδιοι οι πληττόμενοι. H εξάλειψη της ένδειας και της περιθωριοποίησης είναι συλλογική ευθύνη και υπαγορεύεται από το σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης".
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
78 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων 19 εκατομμύρια παιδιά ζουν στα όρια της φτώχειας, επισημαίνει η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με την έκθεση της Ελληνίδας πολιτικού που υιοθέτησε με 41 ψήφους υπέρ έναντι 1 αποχής.

Σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης της φτώχειας από γενιά σε γενιά, της φτώχειας στις οικογένειες, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολυμελείς, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες που φροντίζουν εξαρτώμενο άτομο, καθώς και της φτώχειας των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα.

Το Ευρωπαϊκό Έτος θα πρέπει επίσης να δρομολογήσει διαδικασία προβληματισμού σε εθνικό επίπεδο, σχετικά με την ανάγκη επίτευξης συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους ως μέσου πρόληψης της φτώχειας και προώθησης την ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών στο συγκεκριμένο τομέα, αναφέρει ακόμη η κοινοβουλευτική επιτροπή.

Συμφωνεί, τέλος, με τη συνολική χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Έτους ύψους 17.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 6.500.000 ευρώ θα καλύπτουν την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Ευρωπαϊκό Έτος έχει ως στόχο να επανεπιβεβαιώσει την προσήλωση της Ένωσης σε θέματα αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και μεγαλύτερης συνοχής. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρώπη.

Η πρόταση για την ανακήρυξη Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εκτός από τους γενικούς στόχους, εδράζεται και σε τέσσερις ειδικούς στόχους:
  • Αναγνώριση του δικαιώματος των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.
  • Ενίσχυση της συμμετοχής περισσότερων πολιτών σε πολιτικές και δράσεις που αφορούν θέματα κοινωνικής ένταξης και επισήμανση της συλλογικής ευθύνης στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.
  • Προώθηση μιας συνεκτικότερης κοινωνίας, μέσω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης ως προς τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για όλους μια κοινωνία στην οποία έχει εξαλειφθεί η φτώχεια και όπου κανείς δεν είναι καταδικασμένος να ζει στο περιθώριο.
  • Επανεπιβεβαίωση της σθεναρής πολιτικής δέσμευσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθησή της σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Μαρία ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ (NΔ)
Διαδικασία: Συναπόφαση (1η ανάγνωση)
Συζήτηση: 16.06.2008

Αναλυτικά :

Το 2010 θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (Ανακοίνωση της Επιτροπής, 12.12.2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: