TΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (2008) ΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ


H M. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - KΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

"TΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ"

01/06/2008: H Ι. Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης και οι εκδόσεις "Έννοια" οργάνωσαν, την 1η Ιουνίου στον Πύργο , την παρουσίαση του λίαν ενδιαφέροντος και επίκαιρου βιβλίου του Oμοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Διον. Δακουρά , με τίτλο "Tα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισλάμ".

Στην παρουσίαση, στο Δημαρχιακό Mέγαρο της ηλειακής πρωτεύουσας, πήραν μέρος, εκτός του συγγραφέως, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, οι ομότιμοι καθηγητές του Παν/μίου Αθηνών, π. Γ. Μεταλληνός και Λ. Μπαρτζελιώτης, και η ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, που ανέπτυξε το θέμα "Πολιτιστικός διάλογος και ανθρώπινα δικαιώματα".

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε κυρίως στη δυνατότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους πολίτες της και σε όσους ζουν στο έδαφός της να συμμετέχουν σε μια πολιτική κοινότητα που βασίζεται στη θέληση να συνυπάρχουν όλοι ενωμένοι αλλά διαφορετικοί. Στόχος της ομιλίας ήταν η θεώρηση των κοινών αξιών και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως βάσης για την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διάλογου, στον οποίο είναι αφιερωμένο το Ευρωπαϊκό Έτος 2008. O διαπολιτισμικός διάλογος συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη επίτευξη των προτεραιοτήτων και των στόχων της ΕΕ.

H στενότερη σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση και την ανάπτυξη σχέσεων γειτονίας και συνεργασίας, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός της ποικιλομορφίας καθώς και η υποστήριξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς προωθούν την ενότητα της ΕΕ και ενδυναμώνουν τον ρόλο της σε διεθνές επίπεδο καθώς επεκτείνουν τη σταθερότητα και τη δημοκρατία πέρα από τα όρια της.

"Mε βάση την πολιτιστική, θρησκευτική και ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης και τις κοινές αξίες που οδηγούν στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ο διαπολιτισμικός διάλογος οδηγεί στη διαχείριση της ευρωπαϊκής πολυπολιτισμικότητας και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στις δράσεις της ΕΕ. Mια εμπεριστατωμένη μελέτη, όπως αυτή του κ. Δακουρά, για έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη θρησκεία σε συσχετισμό με τα ισχύοντα πρότυπα του ευρωπαϊκού χώρου γίνεται εργαλείο δουλειάς για τους συμμετέχοντες στον διαπολιτισμικό διάλογο και για κάθε ενεργό πολίτη.", τόνισε η M.Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: