Αυτό αναγνώρισε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Στ. Δήμας, απαντώντας στη M. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, που είχε ερωτήσει την Επιτροπή για το πώς προωθεί την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις πολιτικές των (ΜΜΕ). Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί για τα μέτρα που βοηθούν τις MMΕ να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της περιβαλλοντικής πολιτικής για επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
"Οι MMΕ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και την εκμετάλλευση των υψηλότερων περιβαλλοντικών επιδόσεων, καθώς συχνά δεν διαθέτουν την πληροφόρηση, την ειδίκευση, το ανθρώπινο δυναμικό και τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, κινδύνων και επιπτώσεων " τόνισε ο κ. Δήμας.
Στη συνέχεια, ο επίτροπος ανέπτυξε το πρόγραμμα που κατέστησε η Επιτροπή "για υποβοήθηση της συμμόρφωσης των MMΕ στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το πρόγραμμα στήριξης για περιβαλλοντική συμμόρφωση (Environment Compliance Assistance Programme, ECAP) προτείνει πολλαπλές δράσεις:
I . Bελτίωση και απλούστευση της νομοθεσίας και της εφαρμογής της με στόχο τον περιορισμό του διοικητικού φόρτου και την αποδέσμευση πόρων.
II. Προσιτά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των MMΕ συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ώστε να ενσωματωθούν με οικονομικό τρόπο οι φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
ΙΙΙ. Στοχευμένη οικονομική συνδρομή για την προώθηση πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι δημόσιες αρχές και δίκτυα στήριξης των επιχειρήσεων με στόχο την αειφόρο παραγωγή.
Mε το σχέδιο δράσης, η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των MMΕ με την παραγωγική νομοθεσία και να τις βοηθήσει να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες που προέρχονται από καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις με εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της απόδοσης των πόρων."
Συμπληρωματικά ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε επιμέρους μέτρα τα οποία μπορούν να προωθήσουν τα κράτη μέλη.
- Συγκρότηση τοπικής περιβαλλοντικής εμπειρογνωμοσύνης για τις MMΕ,
- Bελτιωμένη επικοινωνία και στοχευμένη πληροφόρηση,
- Προσαρμογή της νομοθεσίας στις ανάγκες των MMΕ ώστε να μην επιβαρύνονται με μέτρα που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαίρεσή τους από το σύστημα εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα, την οποία προτείνει η Επιτροπή κατά την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσία.
"European Compliance Assistance Programme: ENVIRONMENT & SMEs
Making compliance easier Small and medium-sized enterprises (SMEs) traditionally find it harder to comply with environmental legislation than their larger counterparts. In general, the smaller the company, the more difficult it is.
Although there is a cost implication in compliance, companies that do take action can benefit from lower energy bills and greater efficiency in their operations.
The European Commission understands the pressures faced by small businesses and is taking action to help them. It has proposed an Environmental Compliance Assistance Programme to make it easier for SMEs to comply with their obligations and improve their environmental performances.
There are a number of areas where action is being taken:
Minimising the administrative burden on companies
Helping SMEs integrate environmental concerns into their businesses
Supporting regional and national networks
Building up local know-how
Improving communication". [1]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου