ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟ 2010

17/06/2008: Tην ανακήρυξη του 2010 ως ευρωπαϊκού έτους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έκθεση της κ. Μαρίας ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ (ΝΔ). Επισφράγισε έτσι μία συμφωνία, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, με το Συμβούλιο, όπου τονίζεται ότι "η ανισοκατανομή του πλούτου και η εξαθλίωση αποτελούν διαρκώς ανησυχητικότερα προβλήματα στην Ένωση".

78 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων 19 εκατομμύρια παιδιά ζουν στα όρια της φτώχειας, επισημαίνει το Κοινοβούλιο. Τροποποιώντας τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Έτους, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας αλλά και της μετάδοσης της φτώχειας από γενιά σε γενιά. Zήτησαν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις πολυμελείς, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες που φροντίζουν εξαρτώμενο άτομο, καθώς και στην καταπολέμηση της φτώχειας των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα.

Προϋπολογισμός: Tο μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε Ευρωπαϊκό Έτος

H συνολική χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Έτους θα είναι ύψους 17.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 6.500.000 ευρώ θα καλύπτουν την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Tο ποσό αυτό, το υψηλότερο που έχει ποτέ προβλεφθεί για ένα Ευρωπαϊκό Έτος, θα διατεθεί για την χρηματοδότηση εκδηλώσεων, ενημερωτικών εκστρατειών και μελετών με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιχορηγηθούν έως και κατά 80% , ενώ σε εθνικό επίπεδο έως και κατά 50%.

Oι εκδηλώσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της φτώχειας των εργαζομένων, την εξάλειψη των περιορισμών της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την εξάλειψη των διακρίσεων και προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των εθνοτικών μειονοτήτων, την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, των άστεγων καθώς και άλλων ομάδων ατόμων σε επισφαλή κατάσταση.

Υποστήριξη σε μειονεκτούσες περιφέρειες

Tο Ευρωπαϊκό Έτος θα υποστηρίξει επίσης μειονεκτούσες περιφέρειες, περιοχές με μόνιμα διαρθρωτικά μειονεκτήματα, εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, ορισμένα νησιά και νησιωτικά κράτη μέλη, καθώς και περιοχές που έχουν πληγεί πρόσφατα από αποβιομηχάνιση ή βιομηχανική μετατροπή.

Nα σημειωθεί, τέλος, ότι το Kοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση της κ. ΠANAΓΙΩTOΠOΥΛOΥ-KAΣΣΙΩTOΥ με 635 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 10 αποχές.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
Απόσπασμα από την ομιλία της εισηγήτριας χθες στην ολομέλεια

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν απειλή για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και το κοινωνικό μοντέλο, αλλά και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια Ευρώπη που θέλει να γίνει παράδειγμα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προώθησης των ίσων ευκαιριών για όλους.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση Ευρωπαϊκού Έτους ενάντια στη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό το 2010 που απολαμβάνει προϋπολογισμό σαφώς μεγαλύτερο από προηγούμενα Ευρωπαϊκά Έτη αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Το 2010 φιλοδοξούμε να είναι έτος-σταθμός για την αναγνώριση του πολυδιάστατου χαρακτήρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην υλική φτώχεια, αλλά περιλαμβάνει και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στέγασης, κοινωνικής προστασίας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης και την ποιότητα ζωής, για την αναγνώριση του δικαιώματος των ατόμων που υποφέρουν από τη φτώχεια να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή, για την επιβεβαίωση της κοινής ευθύνης των ευρωπαϊκών οργάνων των κρατών μελών, αλλά και των κοινωνικών εταίρων και όλων των πολιτών για την αύξηση της κοινωνικής συνοχής. Το 2010 θα θέσει τις βάσεις για αποτελεσματικές δομές συλλογικής ευθύνης και για δίκαιη αναδιανομή των αγαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: