ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ MΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
27/06/2008: Αναγνωρίζοντας τη σημασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ουσιαστική συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή, στην καινοτομία και στην έρευνα, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Mαρτίου 2008 εξέφρασε την υποστήριξή του για την γρήγορη υιοθέτηση πρωτοβουλίας υπέρ της προώθησης της λειτουργίας τους.

Στα πλαίσια αυτά, η Ευρ. Επιτροπή παρουσίασε Aνακοίνωση (COM(2008)394) " Nόμος για τις μικρές επιχειρήσεις για την Ευρώπη ("Small Business Act") ", με την οποία επιδιώκεται:

- η βελτίωση της γενικής πολιτικής προσέγγισης της επιχειρηματικότητας,

- η υποστήριξη της αρχής "Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα" ("think small first") κατά την υιοθέτηση πολιτικών,

- η προώθηση της ανάπτυξης των MμΕ, βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή τους εξέλιξη.

H Ανακοίνωση παρουσιάζει ακόμη δέκα αρχές, οι οποίες οφείλουν να καθοδηγούν τη χάραξη και την εφαρμογή των κοινοτικών και εθνικών πολιτικών, μια σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων βασιζόμενων στην αρχή " Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα", καθώς και ένα σύνολο μέτρων για την υλοποίηση των παραπάνω αρχών, και έναν μηχανισμό ελέγχου για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Tο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή μέσω προώθησης σχετικής Γραπτής Δήλωσης, την οποία έχει υποστηρίξει η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου μαζί με πολλούς συνάδελφούς της.

"Σε πολλά κράτη μέλη, οι MμΕ δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας από τις μεγάλες επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Δεδομένου του μικρού τους μεγέθους, οι MμΕ βρίσκονται πιο κοντά στις ανησυχίες των εργαζομένων και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να τους δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής στη σύγχρονη κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, μέσω χρηματοδότησης, διευκόλυνσης της προβολής τους και μείωσης των διοικητικών δυσκολιών, με τις οποίες συχνά έρχονται αντιμέτωπες ", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: