17 Οκτωβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

16/10/2008:
Η κατάσταση στην Ελλάδα:
Ειλικρινές ενδιαφέρον ή αντιπολιτευτική διάθεση;

Με ελλιπή στοιχεία δόθηκε στη δημοσιότητα η απάντηση του αρμόδιου για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και τις ίσες ευκαιρίες Επιτρόπου, κ. Vl. Spidla, με αριθμό Ε-3828/08, για τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου, ο υπολογισμός του ποσοστού των παιδιών που ζουν κοντά στα όρια της φτώχειας γίνεται με διάφορες προϋποθέσεις και συντελεστές και, παρουσιάζει παράδοξα στατιστικά αποτελέσματα που πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, τα παιδιά των ανέργων είναι λιγότερο φτωχά από εκείνα που ανήκουν σε οικογένειες με ένα ή δύο εργαζόμενα μέλη.

Η Ευρ. Επιτροπή αναφέρει ότι στην Ισπανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πορτογαλία και Πολωνία αλλά και στην Ιταλία και στο Λουξεμβούργο (πλουσιότερη χώρα της ΕΕ), το ύψος και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, αναγνωρίζει όμως ότι :

"Η ανάλυση δείχνει ότι η σύνθεση των οικογενειών και η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου της φτώχειας για τα πιο ευάλωτα παιδιά στις χώρες αυτές. Η σύνθεση των νοικοκυριών περιλαμβάνει πολλές γενεές και η υποστήριξη προέρχεται από τις μεταβιβάσεις χρηματικής βοήθειας σε μετρητά ή σε είδος εντός του νοικοκυριού.

Οι χώρες αυτές χρειάζεται ενδεχομένως να χαράξουν ολοκληρωμένες στρατηγικές με σκοπό την καλύτερη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας, και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδίως για τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν δευτερεύον εισόδημα."

Η προτροπή της Ευρ. Επιτροπής γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα από το 2004 ως σήμερα με σειρά μέτρων υποστήριξης των οικογενειών. Μεταξύ άλλων:

  • Κατοχυρώνονται τα δικαιώματα πατέρων, μητέρων και αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών σε άδειες καλύπτοντας ανάγκες ανατροφής και σχολικής παρακολούθησης.
  • Επιδοτούνται το τρίτο και τα επόμενα παιδιά, εφάπαξ και μηνιαίως ως την ηλικία των 24 ετών.
  • Ενισχύεται η δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων.
  • Αυξάνονται οι θέσεις των παιδικών σταθμών και διευρύνεται η λειτουργία του νηπιαγωγείου.
  • Δίνονται θέσεις εργασίας σε γονείς και τέκνα τριτέκνων και πολύτεκνων οικογενειών στον δημόσιο τομέα.
  • Παραχωρούνται κοινωνικές κατοικίες και ενισχύεται το εισόδημα των φοιτητών χαμηλόμισθων οικογενειών.

"Άρα το κοινωνικό κράτος ισχυροποιείται ενώ η στείρα αντιπολιτευτική διάθεση κάθε άλλο παρά ενισχύει την κοινωνική συνοχή", δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ

επικοινωνήστε με το γραφείο της κας Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, τηλ. 003222847447.

Δεν υπάρχουν σχόλια: