"ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

22/10/2008: Παρέμβαση της ευρωβουλευτού, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Οδηγία για τους προσωρινά απασχολούμενους μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών κατά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, τόνισε την σημασία της Οδηγίας που προβλέπει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων κυρίως για τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν μεγάλο ποσοστό των προσωρινά απασχολούμενων. Σύμφωνα με έρευνες της Eurostat που ολοκληρώθηκαν το 2007, το ποσοστό των προσωρινά απασχολούμενων γυναικών για την Ευρώπη των 25 αγγίζει το 14,9% έναντι του 13.9% των ανδρών. Στην Ελλάδα, οι προσωρινά εργαζόμενες φτάνουν το 14,7% (έναντι 10,2% των ανδρών), στη Γερμανία το 13,6% (έναντι 14%) και στη Γαλλία το 14,2% (έναντι 12.5%).

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH

"Η καινούργια πρόταση προστατεύει και προωθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και προσφορά. Πρέπει να κατοχυρώνεται η εφαρμογή της νομοθεσίας για όλους τους εργαζομένους και να εξασφαλίζονται οι ίδιες συνθήκες αμοιβής, ασφάλισης και προστασίας είτε πρόκειται για προσωρινή ημερομίσθια εργασία είτε για μόνιμη απασχόληση", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Η Οδηγία, η οποία έρχεται να καλύψει το υπάρχον νομοθετικό κενό, αποτελεί τόσο κοινωνική πρόοδο όσο και σημαντική επιτυχία της Ευρώπης των 27 καθώς περιλαμβάνει συμφωνία όχι μόνο ως προς την ισότητα μεταχείρισης των προσωρινά απασχολουμένων αλλά και :

  • τον σεβασμό των κοινωνικών κανόνων από τις εταιρίες-χρήστες και
  • την αναγνώριση του κλάδου των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης ως νόμιμη επαγγελματικήεμπορική δραστηριότητα.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε ότι η Οδηγία θα θέσει τις κατάλληλες βάσεις ώστε η προσωρινή εργασία να μπορέσει να συμβάλλει στη δημιουργία νέων και ευέλικτων θέσεων εργασίας και εναλλακτικής απασχόλησης κατά την ανεργία χωρίς να παραμελείται η ασφάλεια, ενώ παράλληλα, θα αποφεύγονται οι στρεβλώσεις του υγιούς ανταγωνισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές παραδόσεις της αγοράς εργασίας των κρατών μελών, επιτρέπεται παρέκκλιση από την Οδηγία μόνο μέσω συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων. Η ελληνική νομοθεσία Ν.2956/01 (ΦΕΚ 2584Α , άρ.20-26) εξασφαλίζει, από την πρώτη μέρα απασχόλησης, την ίση μεταχείριση των εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης με όλους τους άλλους συναδέλφους τους στην ίδια επιχείρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της Ευρωβουλευτού ΝΔ Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447.

Δεν υπάρχουν σχόλια: