ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
23/10/2008: Με αφορμή τη συζήτηση για τον χρόνο εργασίας και την αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας, που απασχολεί ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε στον καθορισμό της Κυριακής ως υποχρεωτικής αργίας.

"Η πρόσφατη κρίση μας δίδαξε ότι θα πρέπει να στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη και όχι στον ατομικισμό. Θα πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ζωής, και ως Ένωση, να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο πώς κάθε κράτος μέλος θα μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα", δήλωσε η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου (ΝΔ). Κατά την άποψή της, αυτό "θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες αλλά σε κάθε είδους έκφρασης της ζωής, με σεβασμό στα εκάστοτε εθνικά μοντέλα". Συγκεκριμένα, αναφερόμενη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στο θέμα του "σεβασμού της Κυριακής αργίας" τόνισε ότι "η Κυριακή είναι αργία καθιερωμένη από τον 4ο μ.Χ. αιώνα και δεν θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο κατάργησής της".

Πρόσφατες έρευνες (www.eurofound.europa.eu) έχουν αποδείξει ότι φαινόμενα, όπως η συστηματική απουσία και η άδεια ασθενείας, αυξάνονται αισθητά σε εταιρίες που απασχολούν προσωπικό και την Κυριακή. Αυτή η αρνητική επιρροή στην υγεία των εργαζομένων οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις στην κοινωνική αλλά κυρίως στην οικογενειακή τους ζωή. Η Κυριακή αποτελεί την καταλληλότερη ευκαιρία για αφιέρωση σε ό,τι κάθε πρόσωπο θεωρεί σπουδαιότερο και για οικογενειακές δραστηριότητες, καθώς τα σχολεία δεν λειτουργούν και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Η αποφυγή της κατάργησης της αργίας συμβάλλει στον καλύτερο συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ενώ βελτιώνει την ψυχική υγεία του εργαζομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: