ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

02/10/2008: Με αφορμή την υποβολή αναφορών από γάλλους πολίτες για την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την κατασκευή και τη συνεχιζόμενη λειτουργία μονάδας αποτέφρωσης οικιακών αποβλήτων στη Μασσαλία (Fos-sur-Mer) της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ, στην οποία συμμετείχε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η υπό κατασκευή μονάδα αποβλήτων που θα εξυπηρετήσει την κατεργασία των απορριμμάτων της ευρύτερης αστικής περιοχής της Μασσαλίας (18 δήμοι) περιλαμβάνει τμήματα ανακύκλωσης, μεθανοποίησης και αποτέφρωσης.

Το τμήμα αποτέφρωσης προκαλεί διαμαρτυρίες διότι ενδέχεται να επιβαρύνει κατά 1-2% την ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής. Η μέχρι σήμερα κατεργασία των απορριμμάτων γίνεται σε ανοιχτή χωματερή που λειτουργεί από το 1912 και θέτει σε κίνδυνο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Τα μέλη της αποστολής θα μεταφέρουν τις εμπειρίες και την επιτόπια πραγματογνωμοσύνη στην Επιτροπή Αναφορών, προκειμένου η τελευταία να συμβάλλει με τις αποφάσεις της στην προώθηση των βέλτιστων επιλογών προς όφελος των κατοίκων μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες και πιο αναπτυγμένες βιομηχανικές περιοχές της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: