ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
11/07/2007: Εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ η Έκθεση για τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον 21ο αιώνα. Η Έκθεση εξετάζει το ρόλο της εργατικής νομοθεσίας στην προώθηση της απασχόλησης για την εξασφάλιση τόσο της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης με ευέλικτες θέσεις εργασίας, όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ευρωβουλευτής της ΝΔ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην παρέμβασή της έθεσε το ερώτημα: "Η κοινωνική προστασία και η κοινωνική ένταξη αποτελούν συνέπειες ή προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων της οικονομικής ανάπτυξης, της πλήρους απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης;"

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή οι δύο αυτές επιδιώξεις αλληλοσυμπληρώνονται με αποτέλεσμα τόσο η οικονομική ανάπτυξη, όσο και η κατοχύρωση της ασφάλειας των εργαζομένων να αποτελούν κοινούς συναινετικούς στόχους όλων των κοινωνικών ομάδων από το επίπεδο του σχεδιασμού ως το επίπεδο της υλοποίησης.

Κεντρική προτεραιότητα παραμένει η πλήρης και σταθερή απασχόληση από την οποία απορρέουν θετικά κίνητρα για τους εργαζόμενους. Η τυπική σύμβαση εργασίας αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και δεν αμφισβητείται. Είναι αυτή που παρέχει στους εργαζόμενους κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, ευκαιρίες για περαιτέρω κατάρτιση και αξιόπιστες δομές επικοινωνίας και συμμετοχής μέσα στην επιχείρηση.

Η ποικιλία, όμως, των εργασιακών συμβάσεων, που είναι ένα γεγονός σε όλη την Ευρώπη, απαιτεί την προσαρμογή του εργατικού δικαίου, όπου αυτό είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να καλύπτονται με ίσα δικαιώματα (ασφαλιστικά-εργασιακά, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εξέλιξης) όλοι οι εργαζόμενοι με κάθε τύπο εργασίας.

Σύμφωνα με την ΕUROSTAT, στην Ελλάδα το ποσοστό των προσωρινά απασχοληθέντων ήταν: το 2003 11,2%, 2004 11,9%, 2005 11,8% και 2006 10,7%. Το ποσοστό παρουσιάζει μειωτική τάση και παραμένει αρκετά μικρό σε σχέση με εκείνο άλλων κρατών μελών, όπως της Ισπανίας 34%, Πολωνίας 27,3% και Πορτογαλίας 20,6%.

"Η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας" τόνισε η κ. Παναγιωτοπούλου "επηρεάζεται από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, το δημογραφικό πρόβλημα και την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ευρώπη πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς να προδώσει τις αξίες και τις κατακτήσεις των κοινωνικών της προτύπων. Οι νέες μορφές απασχόλησης, των οποίων υπογραμμίζουμε τον προαιρετικό χαρακτήρα και την εθελοντική αποδοχή από τους εργαζομένους, μπορούν να λειτουργήσουν, συμπληρώνοντας τις παραδοσιακές μορφές και διευκολύνοντας την είσοδο ή την παραμονή στην αγορά εργασίας ομάδων με ιδιαιτερότητες, όπως οι νέοι, οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας και οι γυναίκες". Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη και τα Ευρωπαϊκά θεσμικά Όργανα καλούνται να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές για καινοτόμες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ιδιαίτερη υποστήριξη στις γυναίκες και στα τριπλά τους καθήκοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: