Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
17/07/2007: Με αφορμή δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου που αναφέρονται στο θέμα των παιδιών στρατιωτών και σε ακραίες καταστάσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, με (300.000 παιδιά να πολεμούν σαν παιδιά στρατιώτες σε περισσότερες από 30 ένοπλες συρράξεις σε όλον τον κόσμο), η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας να πληροφορηθεί:
  • Πώς αντιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των εξωτερικών της σχέσεων το φαινόμενο της συμμετοχής των παιδιών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις;
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε η καταπολέμηση της στρατολόγησης των παιδιών να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής της ατζέντας σε σχέση με τις χώρες εκείνες που αναγκάζουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, και
  • Πώς θα ενθαρρύνει την εφαρμογή του προσαρτημένου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ώστε τα κράτη να τηρούν τον όρο συμπλήρωσης του 18ου έτους των νέων που συμμετέχουν σε στρατιωτική εκπαίδευση και συγκρούσεις;

Η αρμόδια Επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας κ. Benita Ferrero-Waldner ανέφερε ότι: "η Ευρ. Επιτροπή όχι μόνο καταδικάζει τη στρατολόγηση και συμμετοχή παιδιών σε στρατιωτικές δυνάμεις και τμήματα, αλλά επίσης συμβάλλει ενεργά σε μια διαχρονική διεθνή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Εργαζόμαστε εντατικά τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών στρατιωτών. Κατά τη διεξαγωγή πολιτικών διαλόγων με χώρες-εταίρους όπως π.χ. συνομιλίες με τη κυβέρνηση του Λιβάνου, συχνά αναφέρονται τα δικαιώματα των παιδιών και η επικύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου, προσαρτημένου στην Σύμβαση των Ην. Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού".

Η Επίτροπος στην απάντησή της τόνισε ότι η Κομισιόν παρακινεί κράτη που δεν το έχουν ακόμη πράξε,ι να επικυρώσουν το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναγνωρίζοντας έτσι την αρμοδιότητά του να διώξει ποινικά ως εγκληματίες πολέμου όσους έχουν στρατολογήσει παιδιά. Σε εθνικό επίπεδο, προγράμματα αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης (Σουδάν) και πρόληψης παιδικής στρατολόγησης (Κολομβία) έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να έχουν μέχρι τώρα αποστρατευτεί 3000 παιδιά. Στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε η Επίτροπος, έχουν διατεθεί 6,8 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2010 με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ενόπλες συρράξεις.

Απαντώντας σε επερώτηση της Μ. Παναγιωτοπούλου για πιθανές δράσεις υποδοχής αυτών των παιδιών εντός της ΕΕ, η Επίτροπος υπογράμμισε, αφενός, τη σημασία της συνεργασίας με κάθε κράτος χωριστά και, αφετέρου, την χρηματική υποστήριξη της Επιτροπής στην υλοποίηση πολιτικών δεσμεύσεων που λήφθηκαν στο Cape Town της Ν. Αφρικής (1997) και στο Παρίσι (2007) και αφορούν στην προστασία παιδιών που παράνομα προσλαμβάνονται ή συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Η στρατολόγηση και συμμετοχή παιδιών σε ενόπλες συρράξεις αποτελούν την πλέον κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και τους προκαλείται ανεπανόρθωτη ψυχολογική, φυσική, κοινωνική και πνευματική ζημιά. Στο πλαίσιο της πάταξης της τρομοκρατίας και της εξασφάλισης συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στον παγκόσμιο χώρο, το πρώτο βήμα είναι να μην υπάρχουν όπλα στα χέρια των παιδιών", δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου.

2 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

Με τις θερμότερες ευχές μου για Ευλογημένα Χριστούγεννα και για δύναμη και αποτελεσματικότητα στο μεγάλο έργο σας το Νέο Έτος.
Σαν Πρόεδρος της Επιτροπής "ACT/Μικροί Μεγάλοι Μαζί Εναντίον της Βίας" του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων είμαστε μαζί σας για την πρόληψη της Βίας και την προστασία των παιδιών από αυτή την μάστιγα.
Για την Επιτροπή ACT/ΜΜΜΕ-Βίας,
Παντελής Πρώιος, Ψυχολόγος