ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
09/07/2007: Σε συνέχεια της απόφασης του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκρινε τη δημιουργία μιας "Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Οικογένειες", το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Ιουνίου 2007, στα συμπεράσματά του, κάλεσε "τα Κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν καλή χρήση της Συμμαχίας με στόχο την προώθηση βέλτιστων πρακτικών και πρωτοπόρων προσεγγίσεων για πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια που να συμβαδίζουν με τις εθνικές δημόσιες πολιτικές και να προωθήσουν την ισότητα των φύλων".

Η σύσταση της Συμμαχίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη υιοθέτησης αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών για την καταπολέμηση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Κατά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου των μόνιμων Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών (23 Μαΐου 2007), καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει δημόσια ενημερωτική διαδικτυακή πύλη σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και την πρόοδο που σημειώνεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας με βάση τις πληροφορίες που θα παρέχουν τα Κράτη Μέλη, οι Κοινωνικοί Εταίροι και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Δεδομένου του ότι ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα των Ευρωπαϊκών μέτρων για την οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται επίσης να συμβάλει στην σύσταση ενός Παρατηρητηρίου που θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων και των τοπικών αρχών στον παραπάνω τομέα.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ για την "Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού", Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου σημαντικό βήμα για την προώθηση και ενίσχυση της οικογένειας ως βασικού φορέα για την οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική συνοχή της ΕΕ. Επεσήμανε ότι η νεοσυσταθείσα Συμμαχία σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Κομισιόν για το Δημογραφικό, πρέπει να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας προσέγγισης κατά την χάραξη οικογενειακών πολιτικών που θα βασίζεται στην απόφαση των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, η ευρωβουλευτής χαιρετίζει τις καινοτόμες προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, για νομική αναγνώριση της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα που θα συνεπάγεται όχι μόνο την χορήγηση επιδομάτων αλλά και την πρόσβαση σε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κοινωνική προστασία.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου ευχήθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Οικογένειες, της οποίας η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί το 2010, να συμβάλει ουσιαστικά στον συντονισμό πρωτοπόρων πολιτικών, όπως αυτές που προτείνονται από την ΝΔ, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων φιλικών προς την οικογένεια και τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: