ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
10/07/2007: Στην ανάγκη όλων των νέων Ευρωπαίων να διδάσκονται συστηματικότερα στοιχεία αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας αναφέρθηκε, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ε.Κ., η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου.

Παίρνοντας αφορμή από την παρατήρηση του Προέδρου του Ε.Κ. Hans-Gert Poettering, ότι δε χρειάζεται μετάφραση για τη φράση "pacta sunt servanda", η Μ.Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι κλασικές γλώσσες για την έκφραση και τη διατύπωση της ευρωπαϊκής διανόησης και πνευματικότητας.

"Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες, οι λέξεις που όλοι καταλαβαίνουμε ακόμα και όταν δεν τις γνωρίζουμε είναι ή αρχαίες ελληνικές ή λατινικές", τόνισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και ζήτησε οι ευρωπαϊκές πολιτικές για ενίσχυση της πολυγλωσσίας να συμπεριλάβουν μέτρα και προγράμματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους νέους όλης της Ευρώπης να συμπληρώνουν τις γνώσεις και τη μόρφωσή τους με εκμάθηση τουλάχιστον στοιχείων της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας.

Η διδασκαλία των κλασικών γλωσσών σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό νεανικού πληθυσμού θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ιδέα και το σεβασμό σε κοινά ιδανικά και αξίες που βρίσκονται στις ρίζες του πολιτισμού μας, πρόσθεσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου και κατέληξε : «Μια τέτοια προσπάθεια, όχι μόνο δε θα περιόριζε την πολυμορφία της έκφρασης, αλλά αντίθετα θα αναδείκνυε μια κοινή βάση συνεννόησης και νέας δυνατότητας ανάπτυξης του ευρωπαϊκού πνεύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: