ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ Η ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ.

09/05/2007: Στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ ψηφίστηκε η γνωμοδότηση σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ για σεβασμό της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής. Στη διαμόρφωση της γνωμοδότησης συνέβαλε με τροπολογίες της, που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Στόχος της Οδηγίας είναι να θεσπιστεί ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, με σκοπό να εφαρμοσθεί στα κράτη μέλη η αρχή της ίσης μεταχείρισης, σε πνεύμα σεβασμού της αρχής της επικουρικότητας και σύμφωνα με τις αντίστοιχες εθνικές παραδόσεις και πρακτικές.

Οι τροπολογίες της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, αναγνωρίζουν ότι:
1. Η απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης δεν πρέπει να θίγει τη διατήρηση ή θέσπιση μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη ή αντιστάθμιση της μειονεκτικής θέσης στην οποία περιέρχονται ομάδες προσώπων συγκεκριμένης φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, όταν κύριος σκοπός των μέτρων αυτών είναι η προάσπιση των ειδικών αναγκών των εν λόγω ατόμων.
2. Η πολιτική συμμετοχή ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής πρέπει να εκτείνεται και να καλύπτει τομείς όπως η παιδεία και η επαγγελματική κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εκμάθησης ή διατήρησης της γλώσσας της χώρας καταγωγής.
3. Τα κράτη μέλη οφείλουν να ενισχύσουν τις δομές και κοινωνικές υπηρεσίες για την ομαλή εγκατάσταση, αλλά και την ενημέρωση όσον αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις αρχές και τη νομοθεσία τους, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοαφικνούμενοι μετανάστες, ιδίως οι γυναίκες, που μπορούν να υφίστανται διακρίσεις διττής μορφής, λόγω εθνοτικής καταγωγής και λόγω φύλου.

"Η εφαρμογή της Οδηγίας", τονίζει η M. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, "αναγνωρίζει ότι οι διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής υπονομεύουν την επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας. Η συνοχή και η συμπληρωματικότητα με άλλες κοινοτικές ενέργειες είναι απαραίτητες, ιδίως όσον αφορά στις πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης, κατάρτισης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς επίσης και των θεμάτων που σχετίζονται με τη νεολαία, την ιθαγένεια, τη μετανάστευση, το άσυλο και την ισότητα των φύλων. Είναι χρέος όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να ενισχύσουν τον συνδυασμό των ανωτέρω προγραμμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: