ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ: ΈΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ"

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
22/05/2007: Εγκρίνεται με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ" που στοχεύει αφενός στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, παιδιών και νέων και αφετέρου στην προστασία των θυμάτων των ευάλωτων αυτών ομάδων, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας διασυνοριακών δικτύων, υποστήριξης των δράσεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών.

Η χρηματοδότηση του νέου Προγράμματος είναι θεαματικά μεγαλύτερη (116,85 εκ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. ευρώ) από τα προηγούμενα προγράμματα, γι' αυτό και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα είναι μεγάλες. H αύξηση στοχεύει στη στήριξη της προσπάθειας για κατοχύρωση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό χώρο και την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και των κρουσμάτων σωματεμπορίας που διογκώνονται λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ. "Η ευρεία χρηματοδότηση θα προσθέσει αξία στις δράσεις των προηγούμενων επιτυχών προγραμμάτων ΔΑΦΝΗ, αλλά και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία των κρατών μελών για ανάδειξη των αξιών και πρόληψη εκδηλώσεων βίαιης συμπεριφοράς, παράλληλα με τη στήριξη των θυμάτων". Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του ΕΛΚ για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ".

Στη συνέχεια η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου διατύπωσε παρατηρήσεις ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος:

• ανάγκη συνδυασμένων και πολυεπίπεδων δράσεων στην εκπαίδευση και δημιουργία κοινωνικής συνείδησης, ώστε να υπάρχει αντίσταση σε κάθε μορφή βίας και σεβασμός της ανθρώπινης ζωής από την δημιουργία της έως το φυσικό της τέλος,

• διαφάνεια και εντιμότητα κατά την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων δράσης και την χρηματοδότηση Δικτύων και ΜΚΟ,

• διασύνδεση με άλλα κοινοτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση, (π.χ. πρόγραμμα PROGRESS) ή στρατηγικές για την ενίσχυση θεμελιωδών δικαιωμάτων, (π.χ. μελλοντική Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

Οι δράσεις του Προγράμματος "Δάφνη III", για το οποίο, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών του ΕΚ ζήτησε ομόφωνα και επέτυχε να διαχωριστεί από το "Πρόγραμμα Πρόληψης των ναρκωτικών" έρχονται σε συνέχεια των προγραμμάτων "Δάφνη Ι και Δάφνη ΙΙ" που ξεκίνησαν το 1997 και 2000 αντίστοιχα, με μεγάλη επιτυχία. Από την έναρξή του, το Πρόγραμμα "Δάφνη" χρηματοδότησε 420 προγράμματα, σημαντικό ποσοστό των οποίων συνέβαλε στην τροποποίηση εθνικών νομοθεσιών, ενθάρρυνε τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και επέφερε τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών (π.χ. κοινωνία των πολιτών, εθνικές και τοπικές αρχές). Η επιτυχία του Προγράμματος "Δάφνη" στηρίζεται στην συνολική και ευρεία προσέγγιση της έννοιας της "βίας" που συμπεριλαμβάνει τόσο σωματικές, ψυχολογικές, όσο και σεξουαλικές διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταλήγοντας η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εξέφρασε την ευχή: "η πρόοδος στην καταπολέμηση της βίας εντός της ΕΕ να είναι τόσο γρήγορη, ώστε εάν κάποιο από τα προσεχή έτη κηρυχθεί "Ευρωπαϊκό Έτος εναντίον της βίας", να αφορά σε δράσεις για την εξάλειψή της σε διεθνές επίπεδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: