ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

23/05/2007: Η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Έκθεση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σχετικά με την Προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας (Decent Work) για όλους. Στόχος της Έκθεσης είναι να εκφράσει την άποψη του Ευρωκοινοβουλίου για την ομώνυμη Ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής για τη συμβολή της ΕΕ στην προώθηση της ατζέντας της αξιοπρεπούς εργασίας στον κόσμο. Εκτός από τους βασικούς εργασιακούς κανόνες, η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση δημιουργίας θέσεων εργασίας, εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία, ευρεία κοινωνική προστασία, προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, επίλυση των εργατικών διαφορών με ενημέρωση και διαβούλευση. Μετά το Συμβούλιο (2767ό Συμβούλιο Απασχόλησης 1/12/2006) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συντάσσεται στο πνεύμα και στην ουσία της έννοιας της αξιοπρεπούς εργασίας που προτάθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας το 2000 και έγινε αποδεκτή από τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005), από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2006).

Ομιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ η εισηγήτρια της έκθεσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προσυπογραφή κοινωνικών στόχων από την ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική σε μια εποχή, που οι κανόνες της παγκοσμιοποίησης ακολουθούν λογική αυξημένης απελευθέρωσης σε όλες τις σφαίρες των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και ωθούν προς μια κατακερματισμένη παγκόσμια αγορά εργασίας.

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Παναγιωτοπούλου, είναι βασική αξία την οποία πρέπει να υπηρετεί κάθε οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική σε εθνικό, κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παραγωγική και πλήρης απασχόληση με την κατοχύρωση δίκαιης αμοιβής και κοινωνικής προστασίας και την εξασφάλιση του κοινωνικού διαλόγου σε συνθήκες χρηστής διακυβέρνησης με μηδενική διαφθορά είναι στόχοι για τις εσωτερικές πολιτικές των κρατών μελών και για την αναπτυξιακή και εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίτευξή τους θα εξαρτηθεί από έναν χάρτη πορείας που θα χαράζουν από κοινού ευρωπαϊκά όργανα και κοινωνικοί εταίροι, σεβόμενοι την ανάγκη να ενισχύσουν το δίκαιο ανταγωνισμό, να δώσουν κοινωνικό πρόσωπο στην παγκοσμιοποίηση και να πρωτοστατήσουν στη μεταβολή της σε "ευκαιρία παγκόσμιας ευημερίας"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: