ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
24/05/2007: "Οι ευρωπαίοι πολίτες προκειμένου να συμβάλουν στη δίωξη της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων δεν διαμαρτυρήθηκαν μαζικά για την κατακράτηση προσωπικών τους ειδών σε ρευστή μορφή και την οικονομική τους επιβάρυνση για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης μετά τη διενέργεια ελέγχου.

Προβλήματα που προκύπτουν από τα ανωτέρω μέτρα είναι η αδικαιολόγητη στέρηση των περιουσιακών στοιχείων και η άρνηση παράδοσής τους μετά από έλεγχο, η έλλειψη ελέγχου της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών από το προσωπικό ασφαλείας το οποίο κάνει κατάχρηση των νέων υπερεξουσιών του, η έλλειψη φθηνής ή δωρεάν παροχής ποσίμου νερού βασικού είδους επιβίωσης, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, και η δυσφήμιση της ΕΕ στο όνομα της οποίας αναγγέλλονται δια μεγαφώνων τα απαγορευτικά μέτρα, τουλάχιστον στα ελληνικά αεροδρόμια.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν στο πλαίσιο των ευθυνών της για την εξασφάλιση συνθηκών ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης θα μπορούσε παράλληλα με την απαγόρευση να ρυθμίσει τη μεταφορά υγρών ειδών και να προτείνει λύσεις για την δωρεάν παροχή ποσίμου ύδατος και την δωρεάν παροχή οικολογικών προστατευτικών σάκων.

Σημειωτέον ότι ο Κανονισμός 1546/2006 για τους περιορισμούς στα υγρά έχει ένα αδημοσίευτο παράρτημα, το οποίο είναι διαβαθμισμένο ως "απόρρητο ΕΕ" και συνεπώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, όπως ορίζει το άρθρο 8, παράγραφος 1, του κανονισμού πλαισίου 2320 που ενέκριναν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2002. Ο Κανονισμός δεν απευθύνεται άμεσα στους πολίτες, αλλά στην αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους. Αυτό απάντησε, άλλωστε, η Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτού Guardans Gambo.

Στην απάντησή της προς την ευρωβουλευτή Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στην υποχρέωση πληροφόρησης που έχουν οι αεροπορικές εταιρίες η οποία εκτιμάται ικανοποιητική και σημειώνει ότι το Κοινοβούλιο συμφώνησε για τα μέτρα αυτά, αλλά υπάρχει δυνατότητα νομικής αναθεώρησής τους. "Είναι δυσάρεστο", τονίζεται στην απάντηση "για οποιονδήποτε επιβάτη να του κατάσχουν κάποιο προσωπικό του είδος, όποια και αν είναι η αξία του. Πράγματι, η δωρεάν παροχή πόσιμου νερού είναι ευκταία και αξιέπαινες είναι οι ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι πλαστικές σακούλες. Είναι συνήθης πρακτική των αεροπορικών εταιρειών, τουλάχιστον για τις μακρινές πτήσεις, να προσφέρουν δωρεάν μη οινοπνευματώδη αναψυκτικά στους επιβάτες, προκειμένου να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Η κοινοτική νομοθεσία δεν ρυθμίζει τις τιμές στα καταστήματα των αεροδρομίων. Ωστόσο, η Επιτροπή εξετάζει πολύ προσεκτικά το ζήτημα αυτό και ενθαρρύνει τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το πόσιμο νερό διατίθεται φθηνά, ότι δεν εξαρτάται από τις τιμές της αγοράς, καθώς και ότι οι επιβάτες ενημερώνονται για όλες τις διαθέσιμες πηγές δωρεάν πόσιμου νερού.

Εν κατακλείδι, η Επιτροπή είναι σε θέση να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των επιβατών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της νομοθεσίας μας στον τομέα της εναέριας ασφάλειας. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα βασικό δικαίωμα είναι και αυτό της ασφαλούς μετακίνησης, όσο το δυνατόν χωρίς την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης".

Τα ίδια ερωτήματα η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου απηύθυνε και προς το Συμβούλιο το οποίο αποποιήθηκε των ευθυνών του παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών. Ο Γερμανός Υπουργός κ. Günter Gloser, απέφυγε συστηματικά να απαντήσει σε δυο ερωτήσεις της ευρωβουλευτού σχετικά με την παροχή ποσίμου ύδατος, το οικολογικό πρόβλημα και τη δυνατότητα διατύπωσης παραπόνων, για τη συμπεριφορά των υπηρεσιών ελέγχου και του προσωπικού ασφαλείας των αερολιμένων. Αναφερόμενος επίσης στην διαδικασία επεξεργασίας από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της νέας πρότασης Κανονισμού για κοινούς κανόνες ασφαλείας Πολιτικής Αεροπορίας που πρόκειται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα Κανονισμό 2320/2002 τόνισε τη δυνατότητα συμπερίληψης των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης η οποία διεξάγεται αυτήν την περίοδο από την Ευρ. Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: