ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

21/06/2007: Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υιοθετήθηκε μετά από πολύμηνη επεξεργασία έκθεση σχετικά με τη βελτίωση της δυνατότητας μεταφοράς των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης με τροποποίηση της σχετικής Οδηγίας. Η τροποποιημένη πρόταση Οδηγίας προβλέπει:
  • Η περίοδος θεμελίωσης των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν θα υπερβαίνει τα 5 έτη.
  • Όσοι συμμετέχουν σε συστήματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης και έχουν συμπληρώσει 25 έτη εργασίας εξασφαλίζουν άμεσα τις απαιτήσεις τους.
  • Προβλέπεται δίκαιη προσαρμογή των αδρανοποιημένων δικαιωμάτων και τιμαριθμική προσαρμογή των καταβαλλομένων συνταξιοδοτικών παροχών.
  • Μια πενταετία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Οδηγίας η Επιτροπή θα καταρτίσει έκθεση.
  • Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του παρόχου συντάξεως προς όφελος των εργαζομένων.
  • Η τροποποιημένη πρόταση δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν συστήματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης να θεσπίσουν νομοθετικές διατάξεις για τη δημιουργία τέτοιων συστημάτων.
  • Η Οδηγία δεν αφορά σε μεμονωμένες συνταξιοδοτικές διευθετήσεις, σε αναπηρικές συντάξεις και σε συντάξεις επιζώντων.
"Με την σημερινή υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βελτίωση της δυνατότητας μεταφοράς των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, η Ευρώπη ελπίζει ότι θα διευκολύνει τους εργαζομένους εντός κάθε κράτους μέλους και θα ευνοήσει βαθμιαία την κινητικότητα εντός της ΕΕ. Παράλληλα εξασφαλίζονται συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όσους είναι ήδη δικαιούχοι και για τους νέους εργαζόμενους" δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

"Η ελληνική νομοθεσία (ν. 3029/02) με την οποία εισάγεται ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης και υλοποιείται η σύσταση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ιδρύονται μεν προαιρετικά, αλλά χορηγούν συνταξιοδοτικές παροχές με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Εξασφαλίζεται δικαίωμα συνταξιοδοτικής παροχής μετά από καταβολή εισφορών ενός έτους, δεν απαιτείται περίοδος αναμονής και δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια ηλικίας. Τα κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μετακινουμένων εργαζομένων διατηρούνται σε κάθε σύστημα στο οποίο έχουν υπαχθεί διαδοχικά από όπου και συνταξιοδοτούνται αυτοτελώς, σύμφωνα με τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις. Η θέσπιση, όμως, συμπληρωματικής συνταξιοδότησης με τη μορφή των επαγγελματικών συντάξεων δεν είναι ομοιογενής στην Ευρώπη. Πρέπει να βελτιωθούν οι όροι απόκτησης, διατήρησης και μεταφοράς των θεμελιωμένων δικαιωμάτων στην ΕΕ.

Η τροποποιημένη Οδηγία αναμένεται να έχει μεγάλη κοινωνική σπουδαιότητα καθώς στόχος δεν είναι μόνο η βελτίωση της ευελιξίας των αγορών εργασίας, αλλά και η διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στα γηρατειά" κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: