ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

22/06/2007: “Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού” ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Διακομματικής Ομάδας για την “Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού” που έγινε την Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007, στο Ε.Κ. στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν ευρωβουλευτές -εισηγητές των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΕΚ, αρμόδιοι για γνωμοδότηση, άλλοι ευρωβουλευτές, αντιπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ανταλλαγή απόψεων με την κύρια εισηγήτρια κ. Angelilli, στο πλαίσιο σύνταξης κοινοβουλευτικής έκθεσης.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής και ιδιαίτερα στο διορισμό συντονιστή εντός του ιδίου ευρωπαϊκού οργάνου για τα δικαιώματα του παιδιού, στην καθιέρωση μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά (hotline 116000) καθώς και στη διοργάνωση του πρώτου Φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (4 Ιουνίου 2007). Εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι τόσο στην ακρόαση που διοργάνωσε το ΕΚ (μέσα Απριλίου) όσο και στην Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής το παιδί αντιμετωπίζεται κυρίως ως θύμα και λιγότερο ως υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Επανέλαβε την ανάγκη αναγνώρισης του ρόλου της οικογένειας ως καταλύτη στην καλή ανάπτυξη και προστασία του παιδιού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταγραφή των γεννήσεων που σε ορισμένες χώρες είτε είναι ανύπαρκτη είτε ελλιπής, στην προστασία της υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής, στη μεταχείριση των παιδιών-προσφύγων και στην χρήση των παιδιών σε εμπόλεμες συρράξεις. Τονίστηκε ότι ένας καλύτερος έλεγχος στις πωλήσεις των όπλων, ενδεχομένως, θα συνέλαβε στην ελαχιστοποίηση περιπτώσεων, όπου τα παιδιά είτε είναι αγοραστές είτε γίνονται θύματα.

Η κύρια εισηγήτρια υπογράμμισε ότι στόχος της Στρατηγικής δεν είναι μόνο η πρόληψη των καταχρήσεων κατά των παιδιών αλλά επίσης η προώθηση και νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους ως ανεξάρτητες προσωπικότητες και πολίτες. Συνεπώς, η συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να εκτιμηθεί.

Ανησυχίες επίσης εκφράστηκαν για τα πολλαπλά φαινόμενα παιδικής πορνογραφίας μέσω του ιντερνέτ και συγκεκριμένων ιστοσελίδων, όπως "Ημέρα Παιδοφιλίας για αγόρια". Σημειώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά σε παραδειγματικές ποινές, προάγοντας καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων σε εθνικό επίπεδο φορέων και αξιοποιώντας κοινοτικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Δάφνη για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, γυναικών και νέων. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης κοινοτικής νομικής βάσης που θα αναφέρεται στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου ευχήθηκε η Στρατηγική να μη μείνει "νεκρό γράμμα", αλλά να δώσει έναυσμα για περαιτέρω κοινοτικές πρωτοβουλίες παγκοσμίως όπου η κοινωνία των πολιτών θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: