ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

21/06/2007: "Βασικός στόχος των πιθανών αλλαγών της εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων. Αυτό θα συμβάλει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής της Λισαβόνας για πλήρη απασχόληση, παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και κοινωνική συνοχή".

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με την ευκαιρία της συζήτησης της Έκθεσης για τον "Εκσυγχρονισμό του Εργατικού Δικαίου" από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση, στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε καθοριστικά με τις 22 τροπολογίες της και η ελληνίδα ευρωβουλευτής , και που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, βασίστηκε στην Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν "Εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα". Εκεί η Επιτροπή εξετάζει το ρόλο της εργατικής νομοθεσίας στην προώθηση της απασχόλησης για την εξασφάλιση τόσο της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης με ευέλικτες θέσεις εργασίας, όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Στόχοι της Πράσινης Βίβλου είναι:
  • Συζήτηση με όλους τους ενδιαφερομένους φορείς για τις εξελίξεις της αγοράς εργασίας και τις μορφές απασχόλησης με στόχο τη μείωση της ανεργίας.
  • Προσδιορισμός των καίριων προκλήσεων και κάλυψη των ελλειμμάτων του υπάρχοντος νομικού και συμβατικού πλαισίου
  • Προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την προαγωγή της ευελιξίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια της απασχόλησης, ανεξάρτητα από τη μορφή της σύμβασης.

Ωστόσο, κατά τη Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας δεν είναι δυνατός εάν δεν εξεταστούν επίσης σοβαρά θέματα όπως:

  1. επέκταση της προστασίας στους εργαζομένους σε άτυπες μορφές απασχόλησης
  2. αποσαφήνιση του πλαισίου της εξαρτημένης εργασίας και της γκρίζας ζώνης μεταξύ αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας
  3. καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
  4. διευκόλυνση της μετάβασης από τις διαφορετικές εκτός συμβάσεων μορφές απασχόλησης και την ανεργία στην πλήρη απασχόληση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: