Συγκεκριμένα, κατά την απόφαση του ΔΕΚ:
1. Το Δικαστήριο κρίνει αβάσιμες στην πλειοψηφία τους τις αιτιάσεις της Επιτροπής ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την Οδηγία 83/182/ΕΟΚ.
2. Το ΔΕΚ κρίνει ότι οι εθνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν οποιοδήποτε πληροφοριακό ή αποδεικτικό στοιχείο περί της συνήθους κατοικίας προκειμένου να καθοριστεί το δικαίωμα κατοχής οχήματος ελεύθερης κυκλοφορίας, χωρίς καταβολή τέλους ταξινόμησης.
3. Οι επιταγές της καταστολής και πρόληψης, καθώς και η προστασία των φορολογικών συμφερόντων του Κράτους μέλους δικαιολογούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις περιπτώσεις μη δικαιούχων του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής μεταφορικών μέσων, καθώς δικαιούχοι είναι τα πρόσωπα και όχι τα οχήματα. Επίσης, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε περιπτώσεις παραβίασης της ελεύθερης εξάμηνης κυκλοφορίας στην Ελλάδα δεν ήταν δυσανάλογα με την παράβαση και δεν παρακώλυσαν την άσκηση των ελευθεριών που προβλέπει η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
4. Η καταβολή του τέλους ταξινόμησης του οχήματος, εφόσον το πρόσωπο που το κατέχει έχει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα, είναι σύννομη με τους κοινοτικούς κανόνες ακόμη και στην περίπτωση που παρόμοιο τέλος ταξινόμησης έχει καταβληθεί σε άλλο κράτος μέλος.
5. Το ΔΕΚ παρακινεί τον Έλληνα νομοθέτη να μην εμποδίζει τους ενδιαφερομένους από την άσκηση ενδίκων μέσων και προτείνει η είσπραξη των προστίμων να επιδιώκεται με την λήψη εγγύησης αντί της προσωρινής δέσμευσης του οχήματος.
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση της έκθεσης Cashman σχετικά με την κατάσχεση αυτοκινήτων από τις ελληνικές αρχές. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν συντάχθηκε για να υπερασπιστεί το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά βασίζεται σε λίγες αναφορές υποθέσεων προ του 2004. Η Επιτροπή Αναφορών δεν έχει το δικαίωμα να παίξει ρόλο δικαστή και να θεωρήσει αληθή χωρίς αποδείξεις στοιχεία για τα οποία αποφασίζουν τα ελληνικά δικαστήρια.
Η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΚ επιβεβαίωσε τις απόψεις της Μ. Παναγιωτοπούλου η οποία ευχήθηκε οι συντάκτες αναφορών να μην επιζητούν προσωπικές σχέσεις εύνοιας με μέλη της Επιτροπής Αναφορών τα οποία, σεβόμενα το κύρος της Επιτροπής τους και το κράτος δικαίου, είναι καλό να μην παρεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου