ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

28/06/2007: Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τα μέτρα που πρότεινε κατά την Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη με θέμα "Μητρότητα ως κοινωνική θητεία" η Γενική Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναγνώριση της άτυπης οικογενειακής εργασίας.

"Η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ προωθεί την ανάγκη για πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, οι οποίες θα αναγνωρίζουν την εκπαιδευτική, κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Επίσης επεσήμανε ότι η κοινοτική προσέγγιση για την υποστήριξη της οικογένειας βασίζεται μεταξύ άλλων, στον καλύτερο συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η παραπάνω οικονομική προσέγγιση θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη διάσταση που βασίζεται στην απόφαση των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους, ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια.

Όπως προκύπτει και από τις προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων, η άτυπη προσφορά εργασίας για την φροντίδα μελών οικογένειας πρέπει να συνεπάγεται την χορήγηση επιδομάτων και να δημιουργεί αυτόνομα δικαιώματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2006, η Γαλλία παρέχει επιδόματα σε οικογένειες, όπου ένας εκ των δυο γονέων αναγκάζεται προσωρινώς να σταματήσει τη δουλειά του για να φροντίσει τα παιδιά. Κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα των εργαζομένων να απουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει έως ένα έτος από την εργασία τους προκειμένου να παράσχουν φροντίδα σε εξαρτώμενα άτομα ("congé de présence familiale"). Η χρήση αυτή της άδειας, που είναι άνευ αποδοχών, προσμετράται κανονικά στα συντάξιμα χρόνια του εργαζομένου και δεν του στερεί το δικαίωμα να επιστρέψει στην εργασιακή του θέση μετά τη λήξη της αδείας.

Η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε επίσης ότι "τα άτυπα προσόντα που αποκτήθηκαν κατά την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως προκατάρτιση και προϋπηρεσία, με στόχο την διευκόλυνση ένταξης των παρόχων στην αγορά εργασίας. Οι καινοτόμες προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων τοποθετούν τη Ν.Δ. στην πρωτοπορία των πολιτικών θεσμών που πανευρωπαϊκά συντονίζονται για να προσφέρουν στις ευρωπαϊκές οικογένειες ένα πλήρες πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών παροχών, ώστε να αποκτήσει η ΕΕ νέο δυναμισμό. Η Ν.Δ. όχι μόνο ενισχύοντας επιδοματικά τις γεννήσεις, αλλά λαμβάνοντας μέριμνα για τη διαγενεακή συνοχή εφαρμόζει προοδευτικά μέτρα που καθίστανται βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ, άξιες μίμησης στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια" κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: