ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
27/06/2007: "Δεν αναμένω να υπάρχει οριζόντια πρόνοια ειδικά για την υγεία των παιδιών. Σε κάθε τομέα υγείας όμως θα αναπτυχθούν στρατηγικές βασισμένες στην πρόληψη στις οποίες θα υπάρχει οριζόντια πρόνοια για τα παιδιά. Η νέα στρατηγική θα αναφέρεται σε θέματα του υγιεινού τρόπου ζωής, της καταπολέμησης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών με ειδική αναφορά στους τομείς που επηρεάζουν τα παιδιά και τους νέους. Θα έχει μετρήσιμους στόχους και οι πρωτοβουλίες στους τομείς υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα λαμβάνονται με ολοκληρωμένη προσέγγιση", απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία Μάρκος Κυπριανού στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Ως εισηγήτρια της "Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού", η ευρωβουλευτής κατέθεσε προς την Επιτροπή ερώτηση για τις συγκεκριμένες δράσεις της στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την υγεία, και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στα παιδιά με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση επικίνδυνων για την υγεία τους συμπεριφορών . Ζήτησε να πληροφορηθεί αν τα παιδιά κατοχυρώνουν αυτόνομο δικαίωμα στην παροχή νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξάρτητα από το εισόδημα και την εργασία των γονέων τους.

"Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη με πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας να στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες", ανέφερε ο Επίτροπος.

Οι Υπουργοί Υγείας έχουν από το 2006 υιοθετήσει κοινές θεμελιακές αξίες που στηρίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απόφαση των υπουργών περιλαμβάνονται η ισότητα, η καθολικότητα, η ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους, παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, η βελτίωση ενημέρωσης των ασθενών, η ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας, το δικαίωμα των ασθενών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη όταν αδικούνται, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, οι δικονομικές εγγυήσεις για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και η συνεργασία δικτύων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Το σοβαρό πρόβλημα της καταχρηστικής κατανάλωσης οινοπνεύματος ευθύνεται, κατά τον Επίτροπο, για το 7,4% των προβλημάτων υγείας στην Ε.Ε.

Οι νέοι αποτελούν την πλειοψηφία από τα 23 εκατομμύρια των ευρωπαίων που εξαρτώνται από το οινόπνευμα: Ιρλανδία 47%-57%, Νορβηγία 37%-50% και στην Ελλάδα 28,2%. Στην ηλικιακή ομάδα των 15-29 ετών, το 10% των θανάτων μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε κατάχρηση οινοπνεύματος, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 25% στα αγόρια. Στο φαινόμενο αυτό προστίθενται οι 10.000 θάνατοι ετησίως λόγω τροχαίων ατυχημάτων συνδεομένων με κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται αιτιώδης παράγοντας για το 16% των περιπτώσεων κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως εκφραστεί θετικά για δράσεις με στόχο τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας και περιμένει την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα Στρατηγική για την Υγεία εντός του 2007", δήλωσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: