ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ

27/06/2007: Η κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι σχέσεις οικογένειας και κρατουμένων ήταν το θέμα της δημόσιας ακρόασης που οργάνωσε στις 26.6.07 στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ με στόχο τη σύνταξη έκθεσης πρωτοβουλίας από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Μια πλειάδα ειδικών από διάφορους φορείς εξέτασαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένες γυναίκες, ανέλυσαν τις συνέπειες του εγκλεισμού των γονέων στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή και κατέθεσαν πρότυπες λύσεις και προτάσεις.

Στην εισαγωγή της ομιλίας της, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού των εγκλείστων στην Ευρώπη, (π.χ. στην Πολωνία 2.4%, Ιταλία 4%, Γαλλία και Ισπανία 8%), ο αριθμός των εγκλείστων γυναικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνει σημαντική αύξηση με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η λήψη μέτρων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Διαπιστώθηκε ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα εξυπηρετούν περισσότερο τις ανάγκες των ανδρών τροφίμων και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των γυναικών.

Τονίστηκε επίσης ότι οι ανάγκες των γυναικών κρατουμένων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο της παράβασης και τη διάρκεια της ποινής. Οι ανάγκες συχνά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω έλλειψης επαρκών και κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Δεν λαμβάνεται υπόψη η φυσιολογία των γυναικών και απουσιάζουν ιδιαίτερες συνθήκες υγιεινής ή υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως όταν πρόκειται για κυοφορούσες ή λεχώνες.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν την ανάγκη εξασφάλισης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ώστε οι γυναίκες κρατούμενες να ενασχολούνται με δραστηριότητες που τις στηρίζουν ηθικά και ψυχολογικά και να αποκτούν δεξιότητες, χρήσιμες για τη μελλοντική τους επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές συνέπειες της φυλάκισης για την οικογένεια και την κοινωνική ζωή, αναγνωρίστηκε ότι είναι απαραίτητο οι συνθήκες φυλάκισης να εξασφαλίζουν στους έγκλειστους γονείς δυνατότητες διατήρησης των οικογενειακών τους δεσμών, ιδίως όταν έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία. Προτάθηκε η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών ποινών για μητέρες με παιδιά και η διασφάλιση διοικητικών διευκολύνσεων (π.χ. άδειες επίσκεψης για τα μέλη της οικογένειας και φυλάκιση εντός ενός προσιτού γεωγραφικού χώρου).

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε "η ΕΕ στο πλαίσιο υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων θα πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των γυναικών εγκλείστων που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν πλήρως και ομαλά στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: