19/06/2007: Η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενέκρινε ομόφωνα την έκθεση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου που προτείνει μέτρα για τον συνδυασμό σπουδών και οικογενειακής ζωής. Η έκθεση θέτει ως στόχο την αναγνώριση και την ανταπόκριση στις επιδιώξεις και ανάγκες των νέων, ανδρών και γυναικών, σε επίπεδο εκπαιδευτικών και κοινωνικών συστημάτων, όταν αυτοί παράλληλα με τις σπουδές ή την κατάρτισή τους αναλαμβάνουν και οικογενειακές ευθύνες φύλαξης παιδιών ή εξαρτημένων ατόμων.
"Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001, σε επίπεδο ΕΕ, ο δείκτης ανεργίας των εργαζομένων με ανώτατη εκπαίδευση ήταν τρεις φορές μικρότερος από εκείνον των ατόμων με βασική εκπαίδευση. Η καθυστέρηση χειραφέτησης και η δύσκολη πρόσβαση στην ενεργό ζωή είναι παράγοντες για αναβολή της απόφασης δημιουργίας οικογένειας και επιδεινώνουν τη δημογραφική κρίση που πλήττει την Ευρώπη ", τόνισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. " Η ανάγκη υποστήριξης του συνδυασμού της οικογενειακής ζωής με την περίοδο σπουδών είναι ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς η παράταση των σπουδών και οι παρεχόμενες δυνατότητες δια βίου μάθησης οδηγούν στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των φοιτητών (π.χ: από 28 χρόνια στο Ην. Βασίλειο σε 24,1 χρόνια στην Ιρλανδία).
Οι μεγάλες διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος μεταξύ των κρατών μελών αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της κινητικότητας. Το ποσοστό των φοιτητών που αποκτούν παιδί προτού τελειώσουν τις σπουδές στους στη Σουηδία είναι 41%, στη Φινλανδία 31%, ενώ στην Ελλάδα είναι 12%.
"Είναι συνεπώς αναγκαίο, συνέχισε η ευρωβουλευτής, να ενισχύονται όσοι αναλαμβάνουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους οικογενειακές ευθύνες ή επιλέγουν να δημιουργήσουν οικογένεια προτού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η έκθεση του ΕΚ προβλέπει μεταξύ των άλλων μέτρων:
παροχή συγκεκριμένων κοινωνικών βοηθημάτων σε γονείς-φοιτητές, ανεξάρτητα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή το εισόδημα των γονέων τους,
οικονομικές διευκολύνσεις με δάνεια ή πιστώσεις υπό ευνοϊκούς όρους,
παροχή φθηνής, κατάλληλης στέγασης και επαρκών υπηρεσιών φύλαξης παιδιών,
πρόβλεψη για περισσότερη ευελιξία κατά την διάρκεια των σπουδών και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στις ιδιαίτερες ανάγκες των γονέων-φοιτητών.
"Τα κράτη μέλη καλούνται να εξετάσουν εάν μια μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών τους συστημάτων που ευνοεί την ευελιξία και την καλύτερη διαχείριση της περιόδου σπουδών ενδέχεται να επιταχύνει την χειραφέτηση των νέων, την είσοδό τους στην ενεργή επαγγελματική ζωή και την πραγματοποίηση των οικογενειακών τους επιθυμιών" κατέληξε η ευρωβουλευτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου