ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2007
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΥΣ-ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Επιστήμη και την Έρευνα J. Potocnik ανέφερε ότι η έρευνα στην ΕΕ δε χρηματοδοτείται μόνο από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις των κρατών-μελών. Είναι επίσης δυνατό να επικουρείται, προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική συνοχής, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα περιφερειακά ταμεία. Αποτέλεσμα θα είναι ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης της έρευνας για καινοτομία. Αν και υπάρχει ισορροπία στη χρηματοδότηση των δέκα προβλεπόμενων τομέων έρευνας, προτεραιότητα στα ερευνητικά ενδιαφέροντα έχουν η ενέργεια και η έρευνα για τις κλιματικές αλλαγές. Πανευρωπαϊκό επίσης ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα έργα ερευνητικών υποδομών, τη χρηματοδότηση των οποίων θα βοηθήσει δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην επιτυχία του σχεδιασμού συμβάλλει με τις προτάσεις του το Συμβούλιο Έρευνας, αλλά αποφασιστικός συντελεστής της επιτυχίας θα είναι οι συνδυασμένες ερευνητικές δραστηριότητες μεταξύ των φορέων των κρατών μελών. Το διαφανές σύστημα χρηματοδότησης και η ex ante και ex post (2008) αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων από εμπειρογνώμονες, βάσει σταθερών κριτηρίων, εγγυώνται την επιτυχία των πολυετών θεματικών προγραμμάτων που είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.
Οι παγκόσμιες ερευνητικές εξελίξεις λαμβάνονται σταθερά υπόψη, και επιδιώκονται οι διεθνείς συνεργασίες, ιδιαίτερα στους τομείς της διατροφής, της υγείας και της ενέργειας, υπογράμμισε ο Επίτροπος, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές προτάσεις για έρευνα, στηριγμένες στο καινούριο πρωτοπόρο νομικό πλαίσιο που έχει προτείνει η Ν.Δ., θα λάβουν την καλύτερη βαθμολογία και θα οδηγήσουν σε καινοτόμα ευρωπαϊκά επιτεύγματα.
ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η Ευρωβουλευτής ΝΔ ανέφερε: "Το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτάσσει τη χορήγηση ισότιμων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες σε ό,τι αφορά στη γονική άδεια. Η σχετική Οδηγία, αποφασισμένη μόνο μεταξύ της Επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων χρειάζεται αναθεώρηση, την οποία η Επιτροπή έχει υποσχεθεί για το 2008.Απαιτείται όμως δέσμευση του ιδιωτικού τομέα για τις προσλήψεις νεαρών γυναικών, καθώς και τις απολύσεις νεαρών μητέρων. Η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη της ΕΕ, κύριε Επίτροπε, απαιτούν τη δημιουργία εργαλείου ελέγχου των διακρίσεων αυτών. Ελπίζουμε ότι η δράση σας θα είναι άμεση".
Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Με βάση αυτό το δεδομένο, καλείται η Επιτροπή, τα Κράτη μέλη και οι διάφορες συνθέσεις του Συμβούλιου με αρμοδιότητα στον τομέα αυτό, εντείνοντας τον συντονισμό των πολιτικών για τη νόμιμη μετανάστευση, να προασπίσουν ειδικά τα δικαιώματα γυναικών μεταναστριών που υφίστανται διπλή διάκριση λόγω φύλου και περιστάσεων. Προτεραιότητα έχει η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που περιλαμβάνει την εξάλειψη των δικτύων διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης ευάλωτων συνανθρώπων μας, κυρίως γυναικών και παιδιών.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της σφαιρικής προσέγγισης των πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης, η ευρωβουλευτής ζήτησε να περιλαμβάνουν μέτρα ένταξης με αμφίδρομη δράση, ενίσχυση της διάθεσης αποδοχής των μεταναστών από τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στήριξη της βούλησης των μεταναστών να ενταχθούν στις κοινωνίες υποδοχής.
Στη διαδικασία αυτή ιδιαίτερα βοηθούν οι γυναίκες και οι οικογένειες, των οποίων πρέπει να διευκολύνεται η συνένωση με ανεξάρτητο νομικό καθεστώς για τις συζύγους. Μια σειρά μέτρων πρέπει να ενισχύουν τις μετανάστριες:
- σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών και ευαισθητοποίηση στους κινδύνους εμπορίας και εκμετάλλευσης,
- καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται στις κοινότητες καταγωγής και των εθιμικών συνηθειών ακρωτηριασμού, καταναγκαστικού γάμου, πολυγαμίας, εγκλημάτων τιμής και γενικά άσκησης βίας στις γυναίκες και στα παιδιά
- αναγνώριση τυπικών και άτυπων προσόντων, ώστε οι μετανάστριες να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, πλήρης συμμετοχή νεαρών μεταναστριών στην εκπαίδευση, ενίσχυση επαγγελματικών προσόντων και γλωσσικών ικανοτήτων κυρίως για μητέρες
- αξιοποίηση των κοινοτικών δημοσιονομικών εργαλείων (Ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο, προγράμματα DAPHNE, PROGRESS και νέα προγράμματα αλληλεγγύης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών) για τις μεταναστευτικές οικογένειες και τις μετανάστριες
- ενίσχυση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο ρόλο ανάπτυξης διαλόγου και παροχής συμβουλών
- ενίσχυση της ενημέρωσης για επαγγελματικές δυνατότητες για γυναίκες μετανάστριες μέσω του δικτύου EURES.
Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε από τη Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην ολομέλεια του ΕΚ, η ανάγκη ανάπτυξης οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που θα καταστήσουν δυνατή την επιστροφή των μεταναστών ή των μελών των οικογενειών τους και την αξιοποίηση των γνώσεών τους στις χώρες καταγωγής.
"Μια ενεργητική πολιτική για την από κοινού Ανάπτυξη με τις τρίτες χώρες και η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας και ελέγχου των μεταναστευτικών ροών θα ωφελήσουν αμοιβαία την δημογραφική φτώχεια της Ευρώπης και την μελλοντική ευημερία των τρίτων χωρών" δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.
6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Τον ίδιο σεβασμό των γλωσσών των κρατών μελών καταγωγής τους απαιτούν οι κοινοτικοί υπήκοοι κατά τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Οι κοινοτικοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, τα νέα προγράμματα (2007-2013) Δια Βίου μάθησης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών υποδομών και οι προοπτικές που ανέδειξαν οι εορτασμοί του Έτους Κινητικότητας των Εργαζομένων και του Έτους Ισότητας Ευκαιριών για Όλους δίνουν πολλαπλές ευκαιρίες για τη δυνατότητα διατήρησης της μητρικής γλώσσας και διδασκαλίας των επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών σε κάθε χώρα της Ένωσης, φτάνει να υπάρξουν κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έκλεισε τη δήλωσή της τονίζοντας: "Η γνώση μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, ακόμα και μιας από τις λιγότερο ομιλούμενες, είναι προσόν και κεφάλαιο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη και πρέπει να διατηρείται και να ενισχύεται κατά τις μετακινήσεις του εντός της Ένωσης, με ευκαιρίες γραπτής και προφορικής έκφρασης και ενισχυτική διδασκαλία".
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ SPILDA ΚΑΙ FRATTINI
Στο συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις οι Επίτροποι F.Frattini (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) και V. Spidla (Απασχόληση - Κοινωνικές Υποθέσεις). Παρουσιάστηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ευρ. Επιτροπής για μια σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές ασύλου, ένταξης, επαναπατρισμού, εκμετάλλευσης ευκαιριών στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση.
Το πακέτο προτάσεων θα συζητηθεί σε σειρά συναντήσεων υπουργικού επιπέδου από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2007. Μεταξύ των άλλων, θα προωθηθεί η πρόταση για την χορήγηση της Γαλάζιας Κάρτας σε εργαζόμενους μετανάστες, οι οποίοι θα αποκτήσουν δυνατότητα κινητικότητας και θα ενισχύσουν, με τη νόμιμη εργασία τους, το δυναμισμό και την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς, ιδίως στον τουριστικό και οικοδομικό τομέα, καθώς και στις αγροτικές και οικιακές εργασίες. Ο κ. Frattini έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ των χωρών προέλευσης, διαμετακόμισης και εγκατάστασης και αναφέρθηκε σε βέλτιστες πρακτικές δημιουργίας κέντρων πληροφόρησης σε κράτη της Αφρικής.
Παίρνοντας μέρος στη συζήτηση η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde" (08/09/07), που, με τίτλο "Οδύσσεια των Μεταναστών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου", αναφερόταν στην αθρόα μεταφορά λαθρομεταναστών από την Τουρκία μέσω των ελληνικών νησιών και δή της Χίου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε τον Επίτροπο Frattini αν οι υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για ανάπτυξη μέτρων ελέγχου της ροής των λαθρομεταναστών. Ο κ.Frattini αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ και της Κροατίας, τόνισε όμως ότι "η Τουρκία τηρεί επιφυλακτική στάση στις διαπραγματεύσεις για λήψη μέτρων κατά της παράνομης μετανάστευσης".
Στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται ότι ούτε η μαζική νομιμοποίηση ούτε ο μαζικός επαναπατρισμός αποτελούν λύση για τα προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση. Μόνο ο έλεγχος της αγοράς εργασίας και η προσφορά νόμιμων και βιώσιμων ευκαιριών απασχόλησης και κατάρτισης, ανάλογων του μορφωτικού επιπέδου των μεταναστών, μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και, μελλοντικά, τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΑ: ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Στo πλαίσιo της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως το πρόγραμμα safer internet plus, οι οποίες στοχεύουν αφενός στην ευαισθητοποίηση των γονέων, των διδασκόντων και των παιδιών, και στη δικτύωση των ειδικών των νέων τεχνολογιών, με σκοπό τον εντοπισμό και την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο και αφετέρου στην ηλεκτρονική μάθηση.
Όσον αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η οποία παρουσιάζει νέους κινδύνους για τα παιδιά, η αρμόδια βιομηχανία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλέστερης χρήσης της κινητής τηλεφωνίας από εφήβους και παιδιά, το οποίο περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου, αυξημένη ενημέρωση και προστασία από παράνομο περιεχόμενο. Οι προτάσεις του κοινού αυτού πλαισίου εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, μέσω της υιοθέτησης εθνικών κωδίκων συμπεριφοράς από τις επιχειρήσεις.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) η αποτελεσματικότητα της δίωξης των εγκληματικών δικτύων εξαρτάται από τη στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και τη σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.
"Με δεδομένη την εξέλιξη των πολυμέσων και της τεράστιας σημασίας τους για την μάθηση και την επικοινωνία, καθίσταται απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να γίνεται σωστή και νόμιμη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η πρόληψη και η αυξημένη επιτήρηση από τους γονείς θα είναι πάντοτε τα καλύτερα όπλα ενάντια στους κινδύνους των οπτικοακουστικών μέσων", δήλωσε η κ.Παναγιωτοπούλου.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΑΠΑΝΤΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ FIGEL
Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπέβαλε προς τον αρμόδιο για θέματα πολιτισμού και παιδείας Επίτροπο, J. Figel, την εξής ερώτηση: "Ποια θέση έχουν στο γενικότερο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;".
Ο Επίτροπος Figel, στην προφορική του απάντηση προς την ευρωβουλευτή, αναφέρθηκε στον υποβοηθητικό ρόλο της Κομισιόν στην ανάπτυξη ποιοτικής εκπαίδευσης από τα κράτη μέλη. "Το πρόγραμμα εργασίας "Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010" δίνει την ευκαιρία στην Επιτροπή να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στη διευκόλυνση των κρατών μελών, ώστε να εξασφαλίσουν τη συμβατότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Τα θέματα αγοράς εργασίας αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της Στρατηγικής της Λισαβόνας.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σχετικά με τα ποσοστά χρηματοδότησης των ειδικών αυτών τομέων, ο Επίτροπος απάντησε: "Δεν υπάρχει ειδική υποδιαίρεση κατανομής της χρηματοδότησης σε επιστήμες, αλλά πρέπει να προταθούν προγράμματα στους τέσσερις πυλώνες του πλαισίου "Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010", δηλαδή στα Erasmus, Comenius, Leonardo da Vinci και Grundvig. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και για το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα. Εταίροι και εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να συνεργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τη μετάδοση πολιτιστικών αρχών και αξιών. Στο πρόγραμμα της δια βίου μάθησης π.χ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο της Μόνιμης Διάσκεψης των Συλλόγων Καθηγητών Ιστορίας. Θα ενθάρρυνα να μη γίνεται διάκριση θεωρητικών και θετικών επιστημών, αλλά η γενική παιδεία να συμπληρώνει οριζόντια την κατάρτιση των Ευρωπαίων πολιτών", κατέληξε ο Επίτροπος για θέματα πολιτισμού και παιδείας, J. Figel.
ΑΝAΓΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ
Το Δίκτυο αυτό γνωστό ως EURES (http://ec.europa.eu/eures/) παρέχει υπηρεσίες σε εργαζόμενους και εργοδότες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας εντός της ΕΕ, για την αμοιβαία βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομία και την απασχόληση 2005-2008 ζητούν την άρση των εμποδίων στη διακίνηση εργαζομένων, κυρίως στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.
Η λειτουργία των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Απασχόλησης και η δυνατότητα πληροφόρησης από τη δικτυακή πύλη EURES ενισχύονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έτος 2007, με αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού κατά 2 εκ. ευρώ. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ, συμμετείχε στη διατύπωση προφορικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη σύνταξη ψηφίσματος, με στόχο την επιβεβαίωση των προθέσεων μεγαλύτερης προβολής και επέκτασης των δραστηριοτήτων του EURES, περιλαμβάνοντας τους εποχιακά εργαζόμενους και εντείνοντας τις διασυνοριακές σχέσεις. Η Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου εξέφρασε όμως την αντίθεσή της, τουλάχιστον επί του παρόντος, για τη σχεδιαζόμενη ανταπόκριση του EURES στις ανάγκες των πολιτών τρίτων χωρών, θεωρώντας ότι δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες επανακατάρτισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού κάθε επιπέδου κατάρτισης, αλλά ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων σε όλα τα κράτη μέλη.
"Μόνο αν και ο τελευταίος Ευρωπαίος άνεργος, και μάλιστα πτυχιούχος, είναι δυνατό να πληροφορηθεί τις κενές θέσεις εργασίας του τομέα του σε όλη την ΕΕ μπορούμε να μιλούμε για επιτυχία του EURES. Η πρόσκληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες κρύβει τον κίνδυνο μείωσης των υψηλών προδιαγραφών κατάρτισης, αλλά και των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζομένους, ενώ δεν αποτελεί παρά πρόχειρη επούλωση των πληγών του δημογραφικού προβλήματος", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου.
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Τα αποτελέσματα των τριετών προσπαθειών θα αξιοποιηθούν με την εφαρμογή του νέου πολιτικού προγράμματος της Ν.Δ. για την "επόμενη τετραετία", κατέληξε η ευρωβουλευτής, και κάλεσε τους απόδημους Έλληνες να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου ευχόμενη στις επόμενες να ψηφίσουν, σύμφωνα με το σχέδιο της Ν.Δ. από τον τόπο διαμονής τους.
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
"Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί άφωνη την εθνική τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα με τις καταστροφικές φωτιές με πολλούς νεκρούς και την κατεστραμμένη γη σε ποσοστό 12% της συνολικής έκτασης της Χώρας. Παρόλο το εθνικό σθένος που όλοι έδειξαν στις δύσκολες στιγμές, ο όλεθρος δεν αποφεύχθηκε. Η κυβερνητική κινητοποίηση υπήρξε άμεση, αλλά η καταστροφή συνεχίζεται. Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη ήταν τόσο συγκινητική που έδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη του να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον ίδιο σκοπό, που σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, μας φέρνει στη μνήμη το όραμα πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ταμείο Αλληλεγγύης (Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών) έχει αναλάβει με αδιάβλητες διαδικασίες και διαφάνεια διαχείρισης, τις οποίες εγγυάται η προσωπικότητα του Προέδρου του και πρώην Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη, να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών άμεσα, ώστε να ξαναζωντανέψουν και να διατηρηθούν οι μοναδικής ιστορικής αξίας αρχαιολογικοί χώροι. Ο ειδικός λογαριασμός στον οποίο είναι δυνατόν να κατατεθούν εισφορές για τις υπέρογκες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί είναι:
Λογαριασμός Αλληλεγγύης (Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Πυροπαθών), 2341103053 (με ΙΒΑΝ GR9801000230000002341103053 και SWIFT/BIC: BNGRGRAA), Θερμή παράκληση προς όλους τους Ευρωβουλευτές, Επιτρόπους, υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών οργάνων και λοιπούς ευρωπαίους πολίτες να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή".
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΑΠΑΝΤΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ FIGELεπιστημΩν, απαντΑ ο επΙτροπος figel
06/09/2007: Στο πλαίσιο δράσεων "Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει μεταξύ των κρατών μελών μια μείζονα βάση συνεργασίας και υποστήριξης, ώστε να δοθεί έμφαση σε μια γενικότερη στρατηγική δια βίου μάθησης.
Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπέβαλε προς τον αρμόδιο για θέματα πολιτισμού και παιδείας Επίτροπο, J. Figel, την εξής ερώτηση: "Ποια θέση έχουν στο γενικότερο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;".Ο Επίτροπος Figel, στην προφορική του απάντηση προς την ευρωβουλευτή, αναφέρθηκε στον υποβοηθητικό ρόλο της Κομισιόν στην ανάπτυξη ποιοτικής εκπαίδευσης από τα κράτη μέλη. "Το πρόγραμμα εργασίας "Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010" δίνει την ευκαιρία στην Επιτροπή να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στη διευκόλυνση των κρατών μελών, ώστε να εξασφαλίσουν τη συμβατότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Τα θέματα αγοράς εργασίας αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της Στρατηγικής της Λισαβόνας.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία σε όψεις της εκπαιδευτικής πολιτικής που σχετίζονται με την εργασιακή πραγματικότητα και τις ανάλογες δεξιότητες και γνώσεις. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι τομείς όπως εκείνοι των κλασικών γλωσσών –αρχαίων ελληνικών και λατινικών- και οι κλάδοι της ιστορίας και της γλωσσολογίας δε σχετίζονται με την απασχόληση. Εκτός από θέσεις εργασίας για τα ίδια τα γνωστικά αντικείμενα, η σπουδή τους ενισχύει την ανάπτυξη και μετάδοση βασικών ικανοτήτων, όπως η ανάλυση και η λογική σκέψη. Οι βασικές δεξιότητες κλειδιά για τη δια βίου μάθηση, τις οποίες καθόρισαν με κοινή απόφασή τους το ΕΚ και το Συμβούλιο, το Δεκέμβριο 2006, περιλαμβάνουν την επικοινωνία σε ξένες γλώσσες, πολιτιστικές γνώσεις και τη δυνατότητα έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τη γνώση της τοπικής, εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη θέση τους στον παγκόσμιο χώρο."
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σχετικά με τα ποσοστά χρηματοδότησης των ειδικών αυτών τομέων, ο Επίτροπος απάντησε: "Δεν υπάρχει ειδική υποδιαίρεση κατανομής της χρηματοδότησης σε επιστήμες, αλλά πρέπει να προταθούν προγράμματα στους τέσσερις πυλώνες του πλαισίου "Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010", δηλαδή στα Erasmus, Comenius, Leonardo da Vinci και Grundvig. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και για το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα. Εταίροι και εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να συνεργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τη μετάδοση πολιτιστικών αρχών και αξιών. Στο πρόγραμμα της δια βίου μάθησης π.χ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο της Μόνιμης Διάσκεψης των Συλλόγων Καθηγητών Ιστορίας. Θα ενθάρρυνα να μη γίνεται διάκριση θεωρητικών και θετικών επιστημών, αλλά η γενική παιδεία να συμπληρώνει οριζόντια την κατάρτιση των Ευρωπαίων πολιτών", κατέληξε ο Επίτροπος για θέματα πολιτισμού και παιδείας, J. Figel.