Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Επιστήμη και την Έρευνα J. Potocnik ανέφερε ότι η έρευνα στην ΕΕ δε χρηματοδοτείται μόνο από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις των κρατών-μελών. Είναι επίσης δυνατό να επικουρείται, προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική συνοχής, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα περιφερειακά ταμεία. Αποτέλεσμα θα είναι ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης της έρευνας για καινοτομία. Αν και υπάρχει ισορροπία στη χρηματοδότηση των δέκα προβλεπόμενων τομέων έρευνας, προτεραιότητα στα ερευνητικά ενδιαφέροντα έχουν η ενέργεια και η έρευνα για τις κλιματικές αλλαγές. Πανευρωπαϊκό επίσης ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα έργα ερευνητικών υποδομών, τη χρηματοδότηση των οποίων θα βοηθήσει δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην επιτυχία του σχεδιασμού συμβάλλει με τις προτάσεις του το Συμβούλιο Έρευνας, αλλά αποφασιστικός συντελεστής της επιτυχίας θα είναι οι συνδυασμένες ερευνητικές δραστηριότητες μεταξύ των φορέων των κρατών μελών. Το διαφανές σύστημα χρηματοδότησης και η ex ante και ex post (2008) αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων από εμπειρογνώμονες, βάσει σταθερών κριτηρίων, εγγυώνται την επιτυχία των πολυετών θεματικών προγραμμάτων που είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.
Οι παγκόσμιες ερευνητικές εξελίξεις λαμβάνονται σταθερά υπόψη, και επιδιώκονται οι διεθνείς συνεργασίες, ιδιαίτερα στους τομείς της διατροφής, της υγείας και της ενέργειας, υπογράμμισε ο Επίτροπος, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές προτάσεις για έρευνα, στηριγμένες στο καινούριο πρωτοπόρο νομικό πλαίσιο που έχει προτείνει η Ν.Δ., θα λάβουν την καλύτερη βαθμολογία και θα οδηγήσουν σε καινοτόμα ευρωπαϊκά επιτεύγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου