Στο συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις οι Επίτροποι F.Frattini (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) και V. Spidla (Απασχόληση - Κοινωνικές Υποθέσεις). Παρουσιάστηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ευρ. Επιτροπής για μια σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές ασύλου, ένταξης, επαναπατρισμού, εκμετάλλευσης ευκαιριών στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση.
Το πακέτο προτάσεων θα συζητηθεί σε σειρά συναντήσεων υπουργικού επιπέδου από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2007. Μεταξύ των άλλων, θα προωθηθεί η πρόταση για την χορήγηση της Γαλάζιας Κάρτας σε εργαζόμενους μετανάστες, οι οποίοι θα αποκτήσουν δυνατότητα κινητικότητας και θα ενισχύσουν, με τη νόμιμη εργασία τους, το δυναμισμό και την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς, ιδίως στον τουριστικό και οικοδομικό τομέα, καθώς και στις αγροτικές και οικιακές εργασίες. Ο κ. Frattini έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ των χωρών προέλευσης, διαμετακόμισης και εγκατάστασης και αναφέρθηκε σε βέλτιστες πρακτικές δημιουργίας κέντρων πληροφόρησης σε κράτη της Αφρικής.
Παίρνοντας μέρος στη συζήτηση η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde" (08/09/07), που, με τίτλο "Οδύσσεια των Μεταναστών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου", αναφερόταν στην αθρόα μεταφορά λαθρομεταναστών από την Τουρκία μέσω των ελληνικών νησιών και δή της Χίου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε τον Επίτροπο Frattini αν οι υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για ανάπτυξη μέτρων ελέγχου της ροής των λαθρομεταναστών. Ο κ.Frattini αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ και της Κροατίας, τόνισε όμως ότι "η Τουρκία τηρεί επιφυλακτική στάση στις διαπραγματεύσεις για λήψη μέτρων κατά της παράνομης μετανάστευσης".
Στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται ότι ούτε η μαζική νομιμοποίηση ούτε ο μαζικός επαναπατρισμός αποτελούν λύση για τα προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση. Μόνο ο έλεγχος της αγοράς εργασίας και η προσφορά νόμιμων και βιώσιμων ευκαιριών απασχόλησης και κατάρτισης, ανάλογων του μορφωτικού επιπέδου των μεταναστών, μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και, μελλοντικά, τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου