ΑΝAΓΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ

05/09/2007: Η ανάγκη προώθησης της διαφάνειας των προσφορών κενών θέσεων εργασίας και κατάρτισης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να συνδυαστεί πανευρωπαϊκά η προσφορά και η ζήτηση εργασίας, οδήγησε στη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Απασχόλησης.

Το Δίκτυο αυτό γνωστό ως EURES (http://ec.europa.eu/eures/) παρέχει υπηρεσίες σε εργαζόμενους και εργοδότες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας εντός της ΕΕ, για την αμοιβαία βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομία και την απασχόληση 2005-2008 ζητούν την άρση των εμποδίων στη διακίνηση εργαζομένων, κυρίως στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Η λειτουργία των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Απασχόλησης και η δυνατότητα πληροφόρησης από τη δικτυακή πύλη EURES ενισχύονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έτος 2007, με αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού κατά 2 εκ. ευρώ. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ, συμμετείχε στη διατύπωση προφορικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη σύνταξη ψηφίσματος, με στόχο την επιβεβαίωση των προθέσεων μεγαλύτερης προβολής και επέκτασης των δραστηριοτήτων του EURES, περιλαμβάνοντας τους εποχιακά εργαζόμενους και εντείνοντας τις διασυνοριακές σχέσεις. Η Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου εξέφρασε όμως την αντίθεσή της, τουλάχιστον επί του παρόντος, για τη σχεδιαζόμενη ανταπόκριση του EURES στις ανάγκες των πολιτών τρίτων χωρών, θεωρώντας ότι δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες επανακατάρτισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού κάθε επιπέδου κατάρτισης, αλλά ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων σε όλα τα κράτη μέλη.

"Μόνο αν και ο τελευταίος Ευρωπαίος άνεργος, και μάλιστα πτυχιούχος, είναι δυνατό να πληροφορηθεί τις κενές θέσεις εργασίας του τομέα του σε όλη την ΕΕ μπορούμε να μιλούμε για επιτυχία του EURES. Η πρόσκληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες κρύβει τον κίνδυνο μείωσης των υψηλών προδιαγραφών κατάρτισης, αλλά και των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζομένους, ενώ δεν αποτελεί παρά πρόχειρη επούλωση των πληγών του δημογραφικού προβλήματος", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: