6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

26/09/2007: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται και προάγει τη γλωσσική πολυμορφία. Ξεπερνώντας τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες έχει κάνει πράξη και πρακτική τη χρήση 23 επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών σε όλα σχεδόν τα κείμενα των οργάνων και των οργανισμών της, δήλωσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Τον ίδιο σεβασμό των γλωσσών των κρατών μελών καταγωγής τους απαιτούν οι κοινοτικοί υπήκοοι κατά τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι κοινοτικοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, τα νέα προγράμματα (2007-2013) Δια Βίου μάθησης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών υποδομών και οι προοπτικές που ανέδειξαν οι εορτασμοί του Έτους Κινητικότητας των Εργαζομένων και του Έτους Ισότητας Ευκαιριών για Όλους δίνουν πολλαπλές ευκαιρίες για τη δυνατότητα διατήρησης της μητρικής γλώσσας και διδασκαλίας των επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών σε κάθε χώρα της Ένωσης, φτάνει να υπάρξουν κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έκλεισε τη δήλωσή της τονίζοντας: "Η γνώση μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, ακόμα και μιας από τις λιγότερο ομιλούμενες, είναι προσόν και κεφάλαιο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη και πρέπει να διατηρείται και να ενισχύεται κατά τις μετακινήσεις του εντός της Ένωσης, με ευκαιρίες γραπτής και προφορικής έκφρασης και ενισχυτική διδασκαλία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: