ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΑ: ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ

10/09/2007: Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει τον οπτικοακουστικό τομέα στη νεολαία με νέα προγράμματα που πρόκειται να παρουσιάσει, στο τέλος του 2007, οι Ευρωβουλευτές Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού, και Ruth Hieronymi (ΕΛΚ, Γερμανία), Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οπτικοακουστική Πολιτική, ένωσαν τις προσπάθειές τους και διοργάνωσαν από κοινού συνάντηση των δύο ομάδων του ΕΚ με θέμα "Παιδιά και πολυμέσα: μεγαλώνοντας σε έναν ψηφιακό κόσμο". Κατά τη συζήτηση εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Europol, από τη Βιομηχανία, από Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς επίσης και Ευρωβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις για την επιρροή των πολυμέσων στη ζωή και ανάπτυξη των παιδιών.

Στo πλαίσιo της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως το πρόγραμμα safer internet plus, οι οποίες στοχεύουν αφενός στην ευαισθητοποίηση των γονέων, των διδασκόντων και των παιδιών, και στη δικτύωση των ειδικών των νέων τεχνολογιών, με σκοπό τον εντοπισμό και την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο και αφετέρου στην ηλεκτρονική μάθηση.

Όσον αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η οποία παρουσιάζει νέους κινδύνους για τα παιδιά, η αρμόδια βιομηχανία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλέστερης χρήσης της κινητής τηλεφωνίας από εφήβους και παιδιά, το οποίο περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου, αυξημένη ενημέρωση και προστασία από παράνομο περιεχόμενο. Οι προτάσεις του κοινού αυτού πλαισίου εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, μέσω της υιοθέτησης εθνικών κωδίκων συμπεριφοράς από τις επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) η αποτελεσματικότητα της δίωξης των εγκληματικών δικτύων εξαρτάται από τη στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και τη σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

"Με δεδομένη την εξέλιξη των πολυμέσων και της τεράστιας σημασίας τους για την μάθηση και την επικοινωνία, καθίσταται απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να γίνεται σωστή και νόμιμη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η πρόληψη και η αυξημένη επιτήρηση από τους γονείς θα είναι πάντοτε τα καλύτερα όπλα ενάντια στους κινδύνους των οπτικοακουστικών μέσων", δήλωσε η κ.Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: