ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
27/09/2007: Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την Έκθεση για την ισότητα ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2007), η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρέτισε τα 50 χρόνια προόδου στο θέμα της κατοχύρωσης της ισότητας ανδρών και γυναικών, με αποκορύφωμα την οριζόντια αναφορά της σε όλα τα πεδία δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών. Τόνισε όμως τις συγκεκαλυμμένες ανισότητες ανδρών και γυναικών που εξακολουθούν να παραμένουν στις πολιτικές και πρακτικές των κρατών μελών της ΕΕ. "Απαιτείται ανάλυση και αξιολόγηση των αρνητικών καταστάσεων που προκαλούν ανισότητες και μέτρα για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην ενίσχυση της οικογένειας, ως βασικού φορέα για την οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική συνοχή της ΕΕ", υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφέρθηκε στην επίκαιρη διένεξη μεταξύ Ε. Επιτροπής και Ελληνικού Κράτους: "Μεταφέρω τη βαθιά απογοήτευση των γυναικών της Ελλάδος, που δια του Τύπου πληροφορούνται ότι η χώρα μου έχει οδηγηθεί στο ΔΕΚ, για εξάλειψη των ελαστικότερων συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας που ισχύουν για τις γυναίκες. Γιατί η ενωρίτερη συνταξιοδότηση των θυγατέρων και των μητέρων δεν μπορεί να είναι αντάλλαγμα στην προσφορά τους στην οικογένεια; Ισότητα ναι, εξίσωση όχι!"

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η Ευρωβουλευτής ΝΔ ανέφερε: "Το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτάσσει τη χορήγηση ισότιμων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες σε ό,τι αφορά στη γονική άδεια. Η σχετική Οδηγία, αποφασισμένη μόνο μεταξύ της Επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων χρειάζεται αναθεώρηση, την οποία η Επιτροπή έχει υποσχεθεί για το 2008.Απαιτείται όμως δέσμευση του ιδιωτικού τομέα για τις προσλήψεις νεαρών γυναικών, καθώς και τις απολύσεις νεαρών μητέρων. Η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη της ΕΕ, κύριε Επίτροπε, απαιτούν τη δημιουργία εργαλείου ελέγχου των διακρίσεων αυτών. Ελπίζουμε ότι η δράση σας θα είναι άμεση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: