ΤΙ ΑΠΕΚΡΥΒΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΤΙΣ KΟΙΝΩΝΙΚΕΣ YΠΟΘΕΣΕΙΣ, Κ. VL. SPIDLA, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

16/04/2008: Σημαντικά στοιχεία για την εργασία και την κατάσταση των ελλήνων εργαζομένων απεκρύβησαν από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ερωτηθείσα για την απασχόληση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο καθώς υψηλό ποσοστό των Ελλήνων σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη έχει κατορθώσει να αποκτήσει τη δική του επιχείρηση και να καθιερωθεί στην αγορά εργασίας. (Στην Ελλάδα, το 29,5 % των εργαζομένων είναι αυτοαπασχολούμενοι τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ δεν ξεπερνά το 15,2%).

Σε αυτό αξίζει επίσης να προστεθεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων εργαζομένων εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα εισοδήματα που λαμβάνει και δεν επιθυμεί να εργάζεται περισσότερες ώρες, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα κράτη μέλη. (4,1% των Ελλήνων έναντι του 8,9% στην ΕΕ).

Σύμφωνα με την ίδια απάντηση, διαπιστώνεται ότι μόλις το 10,7% των εργαζομένων στην Ελλάδα διαθέτουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας σε σύγκριση με το 14,2% στην ΕΕ. Ούτε όμως και η εργασία μερικού χρόνου βρίσκει έδαφος στην ελληνική αγορά εργασίας καθώς αισθητά μικρό είναι το ποσοστό των εργαζομένων που ασκεί τέτοιου είδους απασχόληση, το οποίο μόλις που αγγίζει το 5,7% έναντι του 18,1% στην υπόλοιπη ΕΕ.

"Τα θετικά αυτά στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιμελώς απεκρύβησαν από το ελληνικό κοινό, φανερώνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και εξακολουθεί να σημειώνεται στον τομέα της απασχόλησης στη χώρα μας. Οι έλληνες εργαζόμενοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας και αυτό συμβάλλει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενεργό ένταξη των νέων και των ευπαθών ομάδων με βάση τον κύκλο ζωής της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης", τόνισε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: