ΠΑΡΙΣΙ: O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

01/04/2008: Συνδυάζοντας τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και του Ευρωπαϊκού Έτους για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, το Γραφείο του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Παρίσι οργάνωσε συνέδριο με θέμα τον ρόλο της γυναίκας στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους η Simone Veil, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΕΚ, η Diana Wallis, αντιπρόεδρος του ΕΚ και η Marie-Christine Saragosse, διευθύντρια της πολιτισμικής συνεργασίας στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, προσκεκλημένη ως εισηγήτρια, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των γυναικών για τη διαγενεακή μετάδοση των αξιών και του πολιτισμού. Τόνισε ότι παρά τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακριτική μεταχείριση και ανισότητες, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις περιθωριοποιούν και περιορίζουν τη συνδρομή τους στην καλλιέργεια των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων. Όταν ανήκουν μάλιστα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και βιώνουν δύσκολες καταστάσεις (φτώχεια, ασθένειες, φυλάκιση, κλπ), τότε οι ιδιαιτερότητές τους αγνοούνται και οι διακρίσεις διπλασιάζονται.

"Ένδεκα ευρωπαϊκές οδηγίες και η γενική αρχή της κατάργησης των διακρίσεων διαμορφώνουν πολιτικές ισότιμης μεταχείρισης αλλά και αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των γυναικών ως θετικών στοιχείων για την κοινωνική και οικονομική ευημερία. Μετά τη διεύρυνση της ΕΕ, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για τη διατήρηση της πολυμορφίας, η οποία δεν περιλαμβάνεται πλέον στην υπό επικύρωση Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στον διαπολιτισμικό διάλογο συμβάλλει στην κατανόηση και την αλληλεγγύη των πολιτών αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανεκτικότητα μεταξύ των λαών" υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: