1Η ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ Β.Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (WEST-NORDIC COUNCIL). Η Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙA

30/04/2008: H ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην τριήμερη συνάντηση της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) στην Ισλανδία. Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με εθνικούς βουλευτές και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ στον οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό τομέα και η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις βόρειες αυτές χώρες.

Σε εισήγησή της στα πλαίσια της πρώτης συνάντησης της ΕΕ και του Β.Δ Συμβουλίου με θέμα τον διαπολιτισμικό διάλογο και την βόρεια διάσταση, η ευρωβουλευτής υπογράμμισε τις κοινές αξίες που ενώνουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης της διαπολιτισμικής διάστασης στον διαρθρωμένο διάλογο και τη συνεργασία της ΕΕ τόσο με τα κράτη μέλη όσο και με τις χώρες μη μέλη. Επεσήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση και οι μεταναστευτικές ροές στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν οδηγήσει σε ανομοιογένεια των εθνικών ταυτοτήτων και των αντιλήψεων, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ένωση για τα επόμενα έτη.

Με αφορμή την ανάδειξη του 2008 ως Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου και την πολιτισμική ποικιλομορφία στην Ευρώπη, η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου επεσήμανε επίσης τη συμβολή της διαφορετικότητας όλων των πολιτισμών στην προώθηση της ανεκτικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της προώθησης των πολιτιστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Η ευρωβουλευτής τόνισε την σημασία περαιτέρω αξιοποίησης των παραδόσεων των αυτοχθόνων πληθυσμών των βόρειων περιοχών και υπογράμμισε την ανάγκη ίσης πρόσβασής τους στην παιδεία και στον πολιτισμό: "Η αύξηση της συμμετοχής των Βόρειων χωρών μη μελών της ΕΕ στα ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες ιδίως πολιτισμικού και εκπαιδευτικού τομέα αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους και ενδυναμώνει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών λαών, και κυρίως της νεολαίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: