27/03/2008: Η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ευρωπαίων νέων και της δυνατότητας συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, οι στόχοι δηλαδή του Ευρ. Συμφώνου για την Νεολαία (2005), καθώς και η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα πολιτικών για τους νεους ήταν τα θέματα για τα οποία η ευρωβουλευτής, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου απήυθυνε ερώτηση στο Ευρ. Συμβούλιο.
Στην απάντησή της, η σλοβενική προεδρία παρουσίασε τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από την εαρινή Σύνοδο του Συμβούλιου (13/14.03.2008), στα οποία υπογραμμίζεται η σημασία της μείωσης της ανεργίας των νέων, η κατάργηση των διακρίσεων και η υποστήριξη της μετάβασής τους από την εκπαίδευση στην ενεργό ζωή.
Η ανεργία των νέων παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα σε πολλά κράτη-μέλη σύμφωνα με την ανάλυση και την αξιολόγηση των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων από την Ευρ. Επιτροπή (βλέπε στατιστικό πίνακα Eurostat). Τρεις είναι οι άξονες δράσεων στα πλαίσια των πολιτικών για την νεολαία:
Η απασχόληση των νέων, η συμμετοχή στην εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους χρειάζεται να παραμείνουν, για την περίοδο 2008-2010, κύριοι στόχοι της οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής.
Ιδιαίτερη ενίσχυση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες ή αναπηρίες, κυρίως μέσω της προσωπικής συμβουλευτικής και της πολύπλευρης υποστήριξης.
Η διατομεακή προσέγγιση των πολιτικών για τους νέους στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας (ενεργός συμμετοχή των νέων στο τρίγωνο της γνώσης "έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση").
Το Συμβούλιο δίνει έμφαση στην απασχολησιμότητα των νέων και την αντιμετώπιση της προσωρινής τους εργασίας με ευελιξία και ασφάλεια που "θα αλληλοενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής". Η σλοβενική προεδρία, ευαισθητοποιημένη από τις προκλήσεις των αναγκών της νεολαίας της Ευρώπης θα οργανώσει στις 23-25 Απριλίου 2008 διεθνή διάσκεψη με θέμα "Εργασία για Νέους - Ευμάρεια για Όλους".
Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου παρατήρησε ότι και οι ίδιοι οι ευρωπαίοι νέοι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό των παγκοσμίων εξελίξεων. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των επόμενων δεκαετιών, ανοίγουν θετικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή νεολαία. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, την ίδια στιγμή που πολλά κράτη αναζητούν σε τρίτες χώρες ανθρώπινο δυναμικό όχι με αυξημένα προσόντα, δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης για άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία, στην κατάρτιση κάθε επιπέδου και στην ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου