Παρόλο που ο αριθμός των εγκλείστων γυναικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνει σημαντική αύξηση (Στην Αγγλία, μεταξύ 1992 και 2002, ο γυναικείος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 173%, ενώ στην Κύπρο κατά 410%), η διαμόρφωση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων εξακολουθεί να εξυπηρετεί περισσότερο τις ανάγκες των ανδρών τροφίμων. Για τον λόγο αυτόν, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τη διάσταση του φύλου στις σωφρονιστικές τους πολιτικές και στην κατάρτιση του προσωπικού. Οι αναθεωρημένοι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις φυλακές αναγνωρίζουν τις γυναικείες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την υγεία, την υγιεινή, την προστασία της μητρότητας και τη μεγάλη συχνότητα προηγούμενης κακοποίησης . Η Ε. Επιτροπή καλείται να συμπεριλάβει στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στοιχεία για τις γυναίκες φυλακισμένες.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ συμμετείχε και ο Επίτροπος ΜΙCHEL, ο οποίος μεταφέροντας και τη γνώμη του Επιτρόπου SPIDLA, ανέφερε ότι η Επιτροπή, σεβόμενη το γεγονός ότι η κοινωνική ενσωμάτωση εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις εθνικές δράσεις. Πρόκειται, εντός του 2008, να παρουσιάσει σχετική Ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρεται η επανένταξη των φυλακισμένων γυναικών στην αγορά εργασίας, την εξασφάλιση εκπαίδευσης και κατάρτισης των κρατουμένων, τη συνεργασία μεταξύ φυλακών και επιχειρήσεων, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού. Τέλος, δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει νέες πρωτοβουλίες στους τομείς της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της ελευθερίας καθώς επεκτείνει την εφαρμογή της διαδικασίας της συναπόφασης, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον νομοθετικό ρόλο του ΕΚ.
Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών ήταν η φροντίδα για τη διατήρηση των οικογενειακών σχέσεων και η ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων εγκαταστάσεων για την υποδοχή των μητέρων με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των εθνικών νομοθεσιών. Επεσήμαναν, επίσης, ότι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται κυρίως υπόψη από τις δικαστικές αποφάσεις για φυλάκιση της μητέρων ή για την απόφαση παραμονής του παιδιού στη φυλακή. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις φυλακισμένες στην ΕΕ προερχόμενες από τρίτες χώρες.
H Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ελπίδα ότι, αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες από την Έκθεση δράσεις, θα ενισχυθεί η ιδέα ότι η ΕΕ προασπίζεται το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και είναι χώρος δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου