ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

21/03/2008: Μετά την έναρξη της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007 - 2013, η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ζήτησε να πληροφορηθεί από την Ε. Επιτροπή ποιες δράσεις υπέρ της νησιωτικής πολιτικής έχουν αναληφθεί από την Ε.Ε. και πώς ωφελείται από αυτές η νησιωτική Ελλάδα


Η Επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη κ. D.Hübner έδωσε στην Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου την ακόλουθη απάντηση: "Οι νέοι κανονισμοί για την περίοδο 2007-2013 και οι κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν ρητές διατάξεις για τις περιοχές με γεωγραφικά και φυσικά μειονεκτήματα. Παρέχουν, επομένως, τη βάση για την πρόοδο στην αντιμετώπιση των εδαφικών ιδιαιτεροτήτων στα έγγραφα προγραμματισμού, ιδίως όσον αφορά τα νησιά με τα διάφορα μειονεκτήματα και τις σημαντικές διαφορές τους που οφείλονται στις γεωγραφικές τους ιδιαιτερότητες (π.χ. απομόνωση, δυσκολία πρόσβασης, κλιματικές συνθήκες) και αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για την περιφερειακή πολιτική.

Μια ειδική πολιτική για τα νησιά περιγράφεται στο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς της Ελλάδας (ΕΣΠΑ) και αναλύεται διεξοδικά στα επιχειρησιακά προγράμματα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» και «Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Ιόνιοι Νήσοι». Τα κύρια στοιχεία της στρατηγικής αυτής είναι η αναδιάρθρωση για βιώσιμη και διαφοροποιημένη παραγωγική διαδικασία, που στηρίζεται στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, η αντιμετώπιση των θεμάτων της πρόσβασης και των υποδομών και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής για τα μικρά νησιά προβλέπει τη συγχρηματοδότηση σχεδίων ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» θα χορηγηθούν 871,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τα νησιά αυτά. Ειδικότερα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, 27,4 εκατ. ευρώ από τους πόρους συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα διατεθούν απευθείας στον άξονα προτεραιότητας 10 που αποσκοπεί στη μείωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα λιγότερο κατοικημένα και λιγότερο προσπελάσιμα νησιά. Το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Ιόνιοι Νήσοι» θα χορηγήσει 238,7 εκατ. ευρώ κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τα Ιόνια νησιά.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που αποτελεί το πλαίσιο αναφοράς για την προετοιμασία του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης περιέχει ανάλυση των ειδικών μειονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας όσον αφορά την οικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική τους κατάσταση, με σκοπό τον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης.

Η στρατηγική λαμβάνει επίσης υπόψη τις διαφορές από περιοχή σε περιοχή και έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται ειδικά προβλήματα που συνδέονται επίσης με γεωγραφικά χαρακτηριστικά των αγροτικών περιοχών. Επίσης ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας περιέχει ειδικές διατάξεις για τα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά. Οι διατάξεις αυτές αντικατοπτρίζονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αλιεία 2007-2013 στην Ελλάδα, το οποίο εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2007. Επίσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 του Συμβουλίου θεσπίζει μέτρα για τη γεωργία υπέρ των μικρών νησιών του Αιγαίου. Ο κανονισμός αυτός απλοποιεί στην πράξη τα καθεστώτα που ισχύουν για τα μικρά νησιά και εισάγει την αποκεντρωμένη διαχείριση της βοήθειας μέσω προγράμματος που προσχεδιάζεται από τις ελληνικές αρχές και υποβάλλεται για έγκριση στην Επιτροπή.

Το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2006 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007, περιλαμβάνει δύο στοιχεία.

  1. Οι ειδικές ρυθμίσεις εφοδιασμού αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των πρόσθετων δαπανών λόγω του νησιωτικού και απόκεντρου χαρακτήρα των εν λόγω νησιών και της τοπικής παραγωγής σε αυτά.
  2. Το συνολικό ποσό των κονδυλίων για το πρόγραμμα αυτό καθορίστηκε σε 23,93 εκατ. ευρώ ετησίως και θα παραμείνει το ίδιο έως το 2013".

"Η απάντηση της Επιτροπής είναι εύγλωττη διαβεβαίωση για την επιτυχημένη κυβερνητική στρατηγική εκμετάλλευσης όλων των ευρωπαϊκών ευκαιριών με στόχο την ανάπτυξη του ελληνικού νησιωτικού χώρου" δήλωσε η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: