ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΝΑΠΟΛΗ

18/03/2008: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" του Ευρ. Κοινοβουλίου, συμμετείχε ως ομιλήτρια σε συνέδριο στην Νάπολη της Ιταλίας για την προώθηση πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια σε περιφερειακό επίπεδο. Η εκδήλωση που ήταν η τελευταία μιας σειράς συνεδριάσεων των κοινωνικών εταίρων και άλλων παραγόντων της περιφέρειας CAMPANIA οδήγησε στην υιοθέτηση ενός "Περιφερειακού Συμφώνου για την Οικογένεια", το οποίο συνυπέγραψαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών στην περιφέρεια και στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και ευκαιριών για εκπαίδευση και απασχόληση.

Η μείωση της διαφοράς του επιπέδου ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαϊκών περιοχών, κύριος στόχος της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής και των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο διαβίωσης των οικογενειών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, στo πλαίσιo του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης προωθήθηκε η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών, (παροχή φροντίδας σε παιδιά ή σε εξαρτώμενα άτομα κλπ.) ενώ το Δ΄ Κ.Π.Σ θα κατανεμηθεί κατά 82% στην περιφέρεια.

Η ευρωβουλευτής παρουσίασε ως καλή πρακτική την πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των πολύτεκνων γονέων μέσω της χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Παρουσίασε επίσης τη γερμανική πρωτοβουλία δημιουργίας "Τοπικών Συμμαχιών για την Οικογένεια" σε συνεργασία με τις κοινότητες, τους εργοδότες και την κοινωνία των πολιτών.

"Η οικογένεια και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτήν είναι οι ανθρώπινοι πόροι του μέλλοντος και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε με μέτρα προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του εαρινού Συμβουλίου( 13/14 Μαρτίου 2008), στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία (Μάρτιος 2005), το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ισότητα των Φύλων (Μάρτιος 2006) και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια ( Μάιος 2007) θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: