ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

23/03/2008: Η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου απηύθηνε ερώτηση στην Ε.Επιτροπή για την υλοποίηση των προτάσεων του ψηφίσματος του Ε.Κ. "Προστασία παραδοσιακών Οικισμών".

Στην απάντησή της, η Κομισιόν αναφέρει αναλυτικά τα πλαίσια προγραμμάτων εντός των οποίων μπορούν να προταθούν δράσεις για τη διατήρηση και ανάπτυξη της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με δυνατότητες διεξόδων για την ανάπτυξη του τουρισμού. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συμπεριληφθούν μέτρα για την αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής (Κοινοτικές Στρατηγικές Κατευθυντήριες Γραμμές, Άρθρο 2.1). "Δεδομένου ότι τούτο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και η ιστορική κληρονομιά αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για την τόνωση του τουρισμού.
Στο πλαίσιο του προτύπου κοινής διαχείρησης περιφερειακής πολιτικής ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) προβλέπει μέτρα για τη στήριξη της αναζωογόνησης των πόλεων και της υπαίθρου για την περίοδο 2007-2013. Τα προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς (Κανονισνός 1698/2005).
Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013 η Ε.Επιτροπή υποστηρίζει πρωτοβουλίες αναζωογόνησης χωριών και δήμων, συντήρησης παραδοσιακών οικισμών και χρηματοδοτεί δίκτυα πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την υποβολή προτάσεων του 2007 επελέγησαν 2 δίκτυα. Η Ε.Επιτροπή συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διοργάνωση ημερίδων κληρονομιάς. Από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης 70 επί συνόλου 86 προγραμμάτων προτείνουν και την αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Ως καλή πρακτική αναφέρει η Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς με οργανωτικό φορέα την Europa Nostra και το προγραμμα συντήρησης του οχυρωμένου χωριού "Santo Stefano di Sessanio" της περιοχής Abruzzi της Ιταλίας με "στόχο τη διατήρηση ενός τυπικού μεσαιωνικού αστικού χώρου".
Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου διεβίβασε την πλήρη απάντηση της Επιτροπής σε φορείς νησιωτικών δήμων οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: