2010: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ EΤΟΣ "ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ".

10/03/2008: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίστηκε εισηγήτρια του ΕΚ για τον νομοθετικό προγραμματισμό του έτους 2010- Ευρωπαϊκού Έτους "για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού."

Η πρόταση, που περιλαμβάνεται ήδη στην κοινωνική ατζέντα 2005-2010, επαναλαμβάνει το στόχο της στρατηγικής της Λισσαβόνας για εξάλειψη των αντίθετων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιπαραγωγικών κοινωνικών φαινομένων. Η διαπίστωση από πρόσφατες έρευνες της Ευρ. Επιτροπής ότι η φτώχεια εξακολουθεί να πλήττει 78 εκ. Ευρωπαίους και 19% του παιδικού πληθυσμού της Ευρώπης οδήγησε στην υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης για ανάδειξη του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Η Μ. Παναγιωτοπουλου-Κασσιώτου κατά την επεξεργασία της πρότασης υπογραμμίζει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, φαινόμενα που εκτός από την οικονομική διάσταση περιλαμβάνουν ελλείψεις στην υγειονομική και κοινωνική προστασία και στέγαση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην απασχόληση και στην δια βίου μάθηση, καθώς και στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική και πολιτισμική ζωή.

"Η ένδεια και ο αποκλεισμός θα καταπολεμηθούν αποτελεσματικά, αν ληφθεί υπόψη η αλληλεπίδραση των γενεσιουργών αιτιών σε παγκόσμιο επίπεδο, και η μεταφορά τους από τη μια χώρα στην άλλη, μέσω των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών", ανέφερε η ευρωβουλευτής. "Με τον εορτασμό, επιχειρείται η ενεργός συμμετοχή στις δράσεις όσων το εισόδημα είναι κατώτερο του ελάχιστου ορίου διαβίωσης και η ευαισθητοποίηση και η επίδειξη ομαδικής και ατομικής υπευθυνότητας στον αγώνα για την κοινωνική επανένταξη όσων βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής."

Για την έκθεσή της η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου διεξάγει συνομιλίες με την Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο, ενώ επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός του εορτασμού ανέρχεται στα 17 εκ. ευρώ και προβλέπονται δράσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η έκθεση της ευρωβουλευτού πρόκειται να παρουσιαστεί για ψήφιση στην Επιτροπή Απασχόλησης τον Μάιο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: